Mitut ravimit, mida haiged said enne vaid vähifondi abil, rahastab nüüd Haigekassa. Foto: Erki Pärnaku
Uudised
10. jaanuar 2019, 11:08

Vähiravifond: Haigekassa võttis annetajatelt üle kuue vähiravimi rahastamise  (1)

Alates 1. jaanuarist kompenseerib Haigekassa kuut moodsat vähiravimit, mille soetamisel pidid inimesed seni lootma vähiravifondi ja teiste heategevusfondide abile. Nüüd kompenseeritakse ka ravimit, mida fondi toel said 8-aastane Annabel ja 6-aastane Tauris.

Tegemist on ravimitega kopsukasvaja, luuüdikasvaja, mao- ja söögitorukasvaja, neerukasvaja, lümfisüsteemikasvaja ja leukeemia raviks. Neid ravimeid vajab Haigekassa hinnangul ligi 200 inimest aastas. 

"Rõõmustame, et ravi, mille puhul seni on inimesed pidanud lootma annetajate abile, kuulub nüüd riikliku ravikindlustuse alla. Kuuest ravimist lausa neli on vähiravifondile tuttavad. Aegade jooksul on fond neid soetanud mitmetele inimestele, aidates neil ületada ravi mittefinantseerimise kuristiku,” ütles vähiravifondi Kingitud elu juhataja Toivo Tänavsuu. 

Näiteks kompenseerib Haigekassa nüüd ravimit  KEYTRUDA, mis on mõeldud  metastaatilise mitteväikerakk-kopsukasvajaga ja  Hodgkini lümfoomiga patsientidele. Seda ravimit on vähifond aidanud soetada väga paljudele eri diagnoosidega patsientidele. 

Ka kõrgriski neuroblastoomi ravim QARZIBA on fondile tuttav.  Ravimit said fondi toel 8-aastane Annabel ja 6-aastane Tauris, kes mõlemad tunnistati 2018. aasta kevadel haigusvabaks. Vähiravifond Kingitud elu ja Pardiralli korraldaja Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liit panustasid kahe lapse ravisse kokku ligi 250 000 eurot.

Ülikallist ravimit BLINCYTO, mis on mõeldud lümfoblastleukeemiaga patsientidele, sai  fondi toel 2018.aasta alguses 35-aastane pereema Maily, kes kahjuks vandus haigusele alla.