Koolitusel kaasajastatakse meditsiinist eemal olnud õdede teadmisi Foto: Vida Press
Uudised
11. jaanuar 2019, 09:25

Programmiga „Õed tagasi tervishoidu“ on naasnud erialasele tööle ligi 100 õde (6)

Sotsiaalministeeriumi projekti "Õed tagasi tervishoidu" toel täiendkoolitati möödunud aastal 26 õde, kes on aastaid olnud seotud mõne muu valdkonnaga. Nelja aasta jooksul koolitatud 91 õde, kellest enamik on asunud ka õena uuesti tööle.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkool korraldas sotsiaalministeeriumi tellimusel 2018. aastal juba neljandat korda kursuse, et tervishoidu saaks naasta õed, kes on oma alalt pikemat aega eemal töötanud. Eelmisel aastal äbis kursuse edukalt 26 õde, neist 21 sooritasid edukalt ka õe teooria- ja praktikaeksami, mille alusel kantakse nad tervishoiutöötajate registrisse ja nad saavad õiguse õena tööle asuda.

Tervise- ja tööminister Riina Sikkuti sõnul on õendusala töötajad tervishoiusektoris võtmetähtsusega. „2015. aastal algatatud projekt „Õed tagasi tervishoidu“ on üks samm sinnapoole, et õdede näol nii vajalikku inimressurssi tervishoidu juurde saada. Projekti tulemused annavad lootust, et tagasipöördujaid jagub eri piirkondadesse üle Eesti.“ Ministri kinnitusel on kavas projektiga jätkata.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õenduse õppetooli juhataja Kristi Puusepa sõnul on projekt olnud edukas. „Oleme aidanud tuua tervishoidu tagasi nelja aastaga kokku 91 õde, kes on aastaid olnud seotud mõne muu valdkonnaga, kuid nüüd otsustanud õpitud ameti juurde tagasi pöörduda. Õppijate hulgas on näiteks nii finants-, müügi-, teenindus- kui ka teistes sektorites töötanud inimesi. Poole aasta pikkune kursus on aidanud kaasajastada kursusel osalenute teadmisi ja ka käelisi oskusi tänapäevaste vahenditega, et taastada õe tööks vajalik enesekindlus ja vilumus," ütles Kristi Puusepp.

Puusepa sõnul näitavad eelneva kolme aasta lõpetajate küsitlused, et 85% vastanutest töötab praegu taas õena. “Kursuse läbinud õed on tõestanud, et nad on jäänud truuks kunagi õpitud kutsele,“ lisas Puusepp.

Sotsiaalministeerium on projekti „Õed tagasi tervishoidu“ rahastanud nelja aasta jooksul kokku enam kui 150 000 euroga. Käimas on ka projekt „Arstid tagasi tervishoidu.“