Foto: Pixabay
Keha
11. jaanuar 2019, 18:44

OLEN KOLMEKÜMNENE: 4 muutust, mis tabavad mehe keha (2)

Mõned asjad lähevad ajaga paremaks, näiteks vein. Aga mehe tervis ja keha paraku mitte. 30-aastaselt märkab mees, et keha reageerib sõpradega koos hiigelpitsa sissevitsutamisele hoopis teistmoodi kui varem ja pohmell on samuti hoopis midagi muud kui ülikoolipäevil. AskMen toob välja neli muudatust mehe kehas, mis ilmnevad just siis, kui 20ndad eluaastad selja taha jäänud.

1. Sportlik sooritus langeb

Umbes 25. eluaastast alates kahaneb keha võime lihaseid kasvatada. Keha ei suuda enam pumbata musklitesse sama palju hapnikku kui varem ja lihased seega ka paranevad trennist aeglasemalt. Siiski: 35-aastane mees võib hea tahtmise korral 20-aastasele kangiharjutusel tuule alla teha, seda puhtalt kogemuse baasil.

2. Seksuaalne sooritus langeb

Mäletad küll, kuidas teismelisena asjad käisid: oleksid igal võimalikul hetkel tahtnud seksida ja erektsiooniga oli null probleemi. Aja jooksul aga langeb testosterooni tootmine ja sellega seoses ka libiido. Aga siingi ammuta lohutust kogemusest: sa oled selles hea ka siis, kui ei suuda teha seda tund tunni järel. 

3. Ainevahetus aeglustub

Kui kaalusid 20selt 90 kilo ja ka 30selt kaalud samuti 90 kilo, siis oled üsna tõenäoliselt vähem vormis. Põhjus: oled kaotanud lihasmassi. Ainevahetus inimese vanemaks saades aeglustub, mis tähendab, et inimene ei saa süüa sama palju kui varem ja säilitada samasugust keha. Kalorid ei põle endise kiirusega. Kuid üks nipp: uuringud näitavad, et kui kümne minuti jooksul peale söömist juua pool liitrit toasooja vett, siis lendab ainevahetus pooleks tunniks üles.

4. Keha ei ole enam nii paindlik

Noh, päevast päeva laua taga istumine ei tule kellelegi kasuks. Vanemaks saades kahaneb inimese aktiivsus. Ja kui aktiivsus langeb, siis langeb ka liigeste liikuvuse ulatus. Hoia enda paindlikkust vormis sellega, et pühendad hommikuti kümme minutit venitusharjutustele.