Nahka tuleb puhastada, niisutada ja toita – ühtegi neist kolmest ei saa eirata. Foto: Vida Press
Keha
13. jaanuar 2019, 07:12

HELLITA OMA NAHKA! Nii paneb see vastu külmale ja heitlikule ilmale (1)

 „Talveilm ja Eesti vahelduv kliima ei mõju nahale hästi. Ühel hetkel on õues päike ja vihm, teisel jälle krõbe pakane ja tuul. Kõik need tingimused kuivatavad nahka, panevad selle punetama ja teevad õrnaks,“ nendib kosmeetik ja nahaspetsialist Kelli Peel-Kramm

 Kuigi talvisel ajal vajab kaitset iga nahatüüp, mõjub eriti karmilt heitlik kliima loomu poolest kuivale nahale, mis hakkab punetama, ketendama ja pitsitama, justkui oleks jäänud numbri võrra väiksemaks. „Nahk kaotab rohkem niiskust ja kaitsvat rasukihti. Probleeme aitab kindlasti ennetada näonahale sobivate kvaliteetsete toodete kasutamine, nende leidmiseks tasub nõu pidada spetsialistiga,“ soovitab Peel-Kramm.

Ta leiab, et sobiv näokreem on igale naisele ja ka mehele kõige tähtsam hooldusvahend. „Kreemi tuleb kasutada vajaduse järgi. Kui nahal ei ole kiskuvat ega kuiva tunnet, siis tegelikult ei ole vaja seda kreemiga koormata. Oleme erinevad ja võiksime kasutada kreemi just nii, nagu meie nahk seda vajab,“ tõdeb Peel-Kramm.

Talvekreem olgu paksem

Võrreldes talvisel ja suvisel ajal kasutatavaid nahahooldusvahendeid, peaks talvekreemil olema paksem ja suvisel kergem tekstuur. „Kui veeta õues külma või niiske ilmaga pikemalt aega, tuleks valida eelkõige kaitsvate omadustega tooteid,“ lausub Peel-Kramm. Hooldustooted peaksid olema kvaliteetsed ja sisaldama tugevamaid nahka kaitsvaid aktiivaineid.

Tähtis on meeles pidada, et nahka tuleb puhastada, niisutada ja toita – ühtegi neist kolmest ei saa eirata. „Puhastamisel võiks vältida vett, seepi ja alkoholisisaldusega tooteid, väga kuiva naha hoolduseks peaks olema tugevamad ja toitvamad kreemid või seerumid,“ õpetab Peel-Kramm.

Samuti hoiatab kosmeetik sagedaste talviste nahahooldusvigade eest. „Ei tohiks kasutada odavaid ja kergeid kreeme. Nahk tahab talvel tooteid, millel on kaitsvad omadused ja mis niisutavad nahka sügavamalt,“ toob nahaspetsialist välja.

„Ka talvel tuleks kasutada päikesekaitset ja naised võiksid eelistada mineraalset päritolu meigitooteid – sest meik ei ole alati ainult jumestuseks, see kaitseb ka tuule ja külma eest.“

Et leevendada naha kuivust, punetust ja ärritust, on hea mõte käia kosmeetiku juures näohoolitsustes. „Koduhoolduses olevad tooted ei ole nii tõhusad ega sisalda niipalju aktiivaineid kui vahendid, mida kasutatakse salongiprotseduurides. Aitavad ka kodus tehtavad niisutavad ja toitvad maskid – neidki saab osta oma nahaspetsialisti käest,“ annab Peel-Kramm nõu.

 Hoolitse ka sisemise poole eest

Talvel tuleb suuremat tähelepanu pöörata ka huultele. „Eelkõige lähevad huuled katki ja rabedaks seetõttu, et organismis on veepuudus,“ lausub Kelli Peel-Kramm. Huulepalsamit võiks huultele panna alati enne magamaminekut, sest sel moel saab palsam terve öö imenduda ning ärgates on huuled pehmed ja niisutatud. Talvisele spordireisile minnes aga soovitab Peel-Kramm pakkida kaasa huulepalsami, mis sisaldab laia spektriga päikeseblokaatorit faktoriga vähemalt 15 – see aitab vältida huulte kuivamist ja lõhenemist.

Käsi kaitsevad külma eest eelkõige kindad. „Kellel on õrnem käenahk, nendele leidub ka tooteid, mis kreemitades naha paremaks teevad. Kätele soovitan teha ka toitvaid maske ja neid koorida,“ osutab nahaspetsialist.

Tuule ja külmkraadide poolt räsitud hapraid juukseid soovitab Peel-Kramm hooldada niisutavate maskide ja õlidega.

Ülioluline on hoolitseda ka oma sisemise poole eest, sest kõik algab inimese seest. „Ilus nahk, küüned ja juuksed on seotud organismis toimuvaga. Kõik, mis on organismis halvasti, väljendub näonahal,“ toonitab Peel-Kramm. Keha aitavad kosmeetiku sõnul terve ja ilusana hoida vitamiini- ja mineraalirikkad toidud. „Toitu mitmekülgselt, joo palju vett, hoolda nahka kosmeetiku juures, kasuta kvaliteetseid tooteid,“ loetleb ta.

 Mees, hoolitse enda eest!

Kelli Peel-Kramm julgustab mehi pöörama rohkem tähelepanu oma naha ja juuste heaolule. „Järjest rohkem Eesti mehi hoolitseb enda eest nii kodus kui ka salongis. Meestele on spetstooteid, nahka tuleks puhastada ning vajadusel kasutada probleemile vastavat kreemi.“ Õues töötades peaks loomulikult kasutama kaitsvat kreemi – talvel toitvat kreemi külma eest ja suvel päikesekaitsekree