Nüüd saab vastuvõtuaegu erialaarstide juurde kinni panna riiklikus patsiendiportaalis digilugu.ee. Foto: Vida Press
Hea nõu
16. jaanuar 2019, 17:22

Patsient uuest riiklikust digiregistratuurist: „Ma ei uskunud, et leian nii kiiresti aja arsti juurde!” (7)

 45aastane Juhan broneeris aja kirurgi juurde mõni tund pärast üleriigilise digiregistratuuri käivitumist. „Väga mõnusalt läks!” kiidab mees uut süsteemi. Ta arvab, et netis kulus vast minut - ja aeg üldkirurgi juurde oli leitud juba järgmiseks päevaks.

„Muidu oleksin ju pidanud helistama hakkama nagu tavaliselt,” märgib Juhan. Uuest mugavast võimalusest kuulis ta hommikustest uudistest. Kuna ta oli esmaspäeva lõunal saanud perearstilt saatekirja kirurgi juurde, mõtles ta kohe proovida.

Seni oli mees käinud küll pigem Ida-Tallinna Keskhaigla arstide juures, kuid kuna uue süsteemiga on esialgu liitunud vaid Põhja-Eesti Regionaalhaigla, tuli sobiv arst leida sealt. „Aga mul ei olnud vahet,” märgib mees. "Mulle oli oluline kiirus."

Ta arvab, et võib-olla tal sellepärast läkski sobiva aja leidmine nii kiirelt ja valutult, et tal ei olnud kindlat soovi, kelle juurde ravile saada.

„Läksin digiregistratuuri sisse digilugu.ee kaudu ja minu meelest lõi seal kohe ette, et mul on värske saatekiri. Siis viskas süsteem mulle ette kõik vabad ajad - ajalises järjekorras. Aegu oli kõvasti valida. Valisin esimese vaba aja.” Tegelikult jõudis mees vahepeal isegi arsti nime googeldada. „Lihtsalt korra vaatasin. See poleks mu otsust muutnud, aga tahtsin ikkagi teada, mis tüüp see on.”

Väike probleem tekkis siiski, kui ta jõudis kliiniku registratuuri – kui seal oli vaja saatekiri leida, siis näitas süsteem algul, et see on juba ära kasutatud. Aga see oli ilmselt mingi alguse IT-probleem, arvab Juhan.

Juhan arvab, et uus süsteem on igati loogiline ja vajalik. „Inimene saab broneerida saatekirjaga aja vaid ühte kohta. Kui ta otsustab siiski mujale minna, siis ta peab eelmise broneeringu vabastama. See on ju nagu kooli sisseastumisega. Ei saa ju korraga viide kooli minna,” võrdleb Juhan. „Inimesed ei saa panna ilmaasjata aega kinni mitmesse kohta.”

„Ei arvanud, et saan nii kiiresti arsti juurde,” on mees siiani üllatunud. Tal on küll väike kahtlus, et äkki toimis kõik nii hästi, kuna kasutajaid pole veel nii palju.

"Esmaspäeval sain saatekirja, teisipäeval panin aja kinni ja kolmapäeval juba arsti juures käidud!" kiidab Juhan. 

 Teised haiglad liituvad poole aasta jooksul

Esialgu on saab üleriigilises digiregistratuuris broneerida digilugu.ee kaudu aegu üksnes Põhja-Eesti Regionaalhaigla eriarstide vastuvõttudele. Teised haiglavõrgu haiglad liituvad süsteemiga poole aasta jooksul. Liituma on oodatud ka eratervishoiuasutused.

Digiregistratuur teeb arstiaja leidmise lihtsamaks, sest edaspidi saab broneerida arstiaega kõikidesse raviasutustesse ühest kohast. Omavahel seostatakse ka digisaatekirjad ja broneeritud vastuvõtuajad, mis tähendab, et korraga on võimalik broneerida aeg vaid ühe arsti juurde. Uue aja saab sama saatekirjaga broneerida alles siis, kui eelnev broneering on vabastatud. See hoiab ära võimaluse, et ühe saatekirjaga broneeritakse aegu mitme arsti juurde.

Alles on ka n-ö vanad võimalused aegu kinni panna. „Endiselt on võimalik vastuvõtuaegasid planeerida ka teisi kanaleid kasutades – nii telefonis, haigla enda digiregistratuuris kui haigla registratuuris kohapeal,“ ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla e-haigla juht Imbi Kivi-Sild.