Hea viis muuta teekonda ohutuks on turvanaelikud, mis pannakse jalanõu alla.Foto: Vida Press
Uudised
17. jaanuar 2019, 14:55

LIBEDUS MURRAB! Täna lõunaks oli Ida-Tallinna Keskhaigla traumapunktis käinud juba 50 inimest (7)

Täna lõunaks oli libeduse tõttu Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) EMO traumapunkti pöördunud juba poolsada inimest.

Kui tavapäraselt käib jaanuarikuus traumapunktis 50 inimest ööpäevas, siis täna oli juba lõunaks traumapunkti pöördunud 50 inimest, ütles ITK kommunikatsioonispetsailist Marko Mägi.

Jaanuari keskpaigani on ITK EMO traumapunktis pandud lahaseid 93 inimesele – 46 korral tuli panna kipsi jalg ja neljal korral vajas kipsi õlavars. Liigeseid pandi paika 40 korral.

54 inimese luumurrud olid nii tõsised, et nad pidid jääma haiglaravile.

Arstid soovitavad hommikul kodust lahkudes hinnata tänavate olukorda ning  jalanõusid – vältida võiks kõrgeid kontsi ja libeda tallaga jalanõusid. Hea võimalus muuta teekonda ohutumaks on turvanaelikud, mis pannakse jalanõu alla – see on üks odavamaid  ja tõhusamaid viise libedal tänaval jalgele jääda. Vanemad inimesed võiksid võtta abiks jääotsaga kepi.

Oma tervisele tasub mõelda, sest luumurrust paranemine võtab tavaliselt aega kuus kuni kümme nädalat, tüsistuste korral kauemgi.

Millal minna EMOsse?

Erakorralise meditsiini oskaonda võiks pöörduda siis, kui pärast kukkumist on märgata verevalumit, turset või valu on väljakannatamatu. Kui valu on talutav, võib proovida koduste vahenditega hakkama saada – anda jäsemele rahu, asetada vigastatud piirkonnale külma ja toetav side.