Mee söömisega ei maksa üle pingutada. Foto: Vida Press
Lapsed
20. jaanuar 2019, 14:03

Kui väike laps võib süüa mett? Miks see on ohtlik alla ühe aasta vanustele?

Mett on peetud kaua tervise allikaks. Aga kui vanale lapsele võib mett anda ja kui palju?

"Kui mee tarvitamisega ei kaasne mingeid soovimatuid reaktsioone, võib seda anda ka lastele, "ütleb allergoloog Kaja Julge portaalis Mesionhea.ee

"Suhkru asendajana sobib see hästi, kuid kogusega ei maksaks üle pingutada ja last vägisi mett sööma sundida ei ole mõistlik," soovitab allergoloog.

"Mett ei soovitata anda alla ühe aasta vanustele lastele. Põhjusena tuuakse enamasti allergia võimalust, kuid teadusuuringud on näidanud hoopiski raske haiguse botulismi tekke ohtu ja kirjeldavad mees botulismi põhjustava Clostridium botulinum’i spooride ja toksiinide olemasolu," hoiatab Kaja Julge. "Et imiku immuunkaitse on madal, võivad seedetraktis areneda spooridest tõelised haigustekitajad, mis toodavad toksiine ja põhjustavad seega haigestumist."

Kui palju siis lapsele anda  mett? Kaja Julge: "Arvan, et üks-kaks teelusikatäit mett päevas on päris paras kogus. Esialgu soovitan alustada ikkagi väiksema kogusega, mitte enam kui pool teelusikatäit korraga.

Et mesi sisaldab rohkesti fruktoosi, võivad mee söömisel tekkida puuviljasuhkru mittetäielikust imendumisest − nii nagu suure koguse puuvilja tarbimiselgi − seedetrakti häired, näiteks oksendamine, kõhuvalu ja kõhulahtisus.

Musta mere piirkonnast, näiteks Türgist, aga ka Jaapanist, Brasiiliast, Nepalist ja mõnest Euroopa piirkonnast pärinev mesi võib sisaldada rododendroni (Rhododendron ponticum) nektarist pärinevat graianotoksiini, mis tekitab mürgistusnähte."