Foto: Vida Press
Lapsed
21. jaanuar 2019, 08:57

Lastefond toetab uute insuliinipumpade soetamist diabeedihaigetele lastele, kes ei saa haigekassa soodustust (2)

Alates 1. jaanuarist hüvitab haigekassa 90% ulatuses diabeedihaigete laste kaasaegsete insuliinipumpade maksumusest. TÜ Kliinikumi Lastefond jätkab nende laste toetamist, kellele haigekassa soodustus ei laiene.

Haigekassa kompenseerib kuni nelja-aastastele diabeedihaigetele lastele uuema Minimed 640G insuliinipumba maksumusest 90%. Viie- kuni 18-aastaste laste puhul tasub haigekassa 90% uuema pumba eest viie aasta jooksul või kui olemasolev seade ei ole töökorras, siis ühe pumba eest nelja aasta jooksul.

Varem haigekassa poolt 50% rahastatud vanema sensoriga Paradigm Veo insuliinipumba soodusmäär tõuseb samuti 90%-ni. Lisaks toetab haigekassa diabeediraviks vajalike lisatarvikute soetamist.

Viie- kuni 18-aastaste laste pered, kes on varem soetanud vanema ja vähemate funktsioonidega pumba, jäävad haigekassa toetusest aga seni ilma, kui eelneva pumba soetamisest on möödas vähem kui viis aastat. Neile peredele ulatab abikäe Lastefond, kes aitab heade annetajate toel katta 90% insuliinipumba Minimed 640G maksumusest, kui uuem abivahend on lapsele arsti poolt näidustatud ning haigekassa retsepti saamiseni on üle 365 päeva.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Hein avaldab ülimat heameelt, et haigekassa katab alates 1. jaanuarist 90% ulatuses innovaatiliste MiniMed 640G pumpade maksumusest. “Paraku jäävad osad pered kehva olukorda, kuna nad peavad ootama uue pumba saamist, kuni eelmise pumba kasutusaeg saab läbi,” toob ta välja. “Lastefond saab heade annetajate abil olla toeks peredele, kus arstid näevad vajadust uuema tehnoloogia järele, kuid mis peredele tähendaks oma vahenditest väga suure summa leidmist.”

Meditsiiniseadmete loetelu muudatused jõustusid alates 1. jaanuarist 2019. Haigekassa meditsiiniseadmete loetelu kaudu hüvitatakse neid instrumente, aparaate, seadmeid, materjale või tooteid, mida inimene saab kasutada iseseisvalt oma haiguse jälgimiseks, leevendamiseks või raviks ning vigastuse leevendamiseks või raviks.