Eesti ja Soome on kaks esimest riiki Euroopas, kes hakkavad omavahel retseptiandmeid vahetama.Foto: Vida Press
Uudised
21. jaanuar 2019, 09:13

AJALOOLINE SAMM: tänasest saavad soomlased digiretseptiga Eestis ravimeid osta (2)

Tänases saab Soomes väljastatud digiretseptiga osta ravimeid Eesti apteekidest. Eestlastele avaneb võimalus Soomes digiretseptiga ravimeid osta tänavuse aasta jooksul. 

Eesti ja Soome on kaks esimest riiki Euroopas, kes hakkavad omavahel retseptiandmeid vahetama.

“Tänasega saab Euroopas alguse elektroonsete terviseandmete piiriülene liikumine,” ütles tervise- ja tööminister Riina Sikkut sotsiaalministeeriumi pressiteates. “Euroopas sõlmitud kokkulepped jõuavad päris lahendusteni, mis võimaldavad edaspidi terviseandmetel inimesega kaasas käia ja seeläbi kvaliteetsemat arstiabi miljonitele Euroopa inimestele, kes reisivad, õpivad või töötavad mõnes teises Euroopa riigis. Selle nimel töötasime ka Eesti eesistumise ajal.”

Minister Riina Sikkuti sõnul on piiriülese retseptivahetuse käivitamine ajalooline teetähis, kuid siiski alles esimene samm pikal teel. “Juba lähiaastatel soovime võimaldada ka teiste terviseandmete edastamist, et välisriigis terviseprobleemi tekkimisel oleks arstil ligipääs ka inimese haigusloo kokkuvõttele,” lisas Sikkut.

Praeguseks on Eestil valmis lahendus, mis võimaldab Eesti apteekritel pärida oma infosüsteemis teises Euroopa riigis väljakirjutatud digiretsepti. 2019. aasta jooksul on kavas luua võimalus osta Eestis väljastatud digiretseptiga ravimeid välisriigis, esimeses etapis Soomes, Küprosel, Kreekas ja Portugalis.