Talviselt külmal ja karedal ajal teevad nahale karuteene tubane kuiv õhk ning õues valitsev külm ja jäine tuul. Foto: Vida Press
Hea nõu
26. jaanuar 2019, 06:00

KÜLM TEEB NAHALE KARUTEENE: otsi välja tummisemad kreemid!

Geene ja hormoone me päriselt üle ei kavalda, aga kui naha eest  järjepidevalt hoolitseda, siis püsivad ka rakud nooremana. Erilist hoolt vajab nahk külmaga. 

Tallinki hotelliketi ilu- ja heaolu keskuse juht Astrid Sõmera kordab üle igapäevased nahahooldusnipid, mis kipuvad tihti ununema.

  • Kõige tähtsam on olla järjepidev ning hoolitseda naha eest iga päev. Puhasta näonahka nii hommikul kui õhtul põhjalikult, kreemita ning kasuta vajadusel intensiivsemaid just sinu naha eripära arvestavaid tooteid. Õrnale silmaümbrusele pane eraldi kreem. Aeg-ajalt tasub näonahka  koorida, et eemaldada sellelt surnud naharakud ning aidata kaasa naha uuenemisele. Värske välimuse saavutamisel on abiks ka lõõgastavad ja niisutavad maskid.
  • Talviselt külmal ja karedal ajal teevad nahale karuteene tubane kuiv õhk ning õues valitsev külm ja jäine tuul. Sobiva näopuhastusvahendi ja kreemi valimiseks on esmalt vaja teada oma naha tüüpi. Enamasti saab inimene ise aru, kas tal on rasune, normaalne või kuiv nahk, aga eksiteele võib viia pindkuiv nahk, mis tegelikult on rasune või normaalne, kuid tekitab endale kas ilmast, ebasobivast hooldamisest või muudest põhjustest johtuvalt peale kuiva, mõnikord ka ketendava kihi.
  • Arvestada näohooldustooteid valides ilmastikuga – talvised tooted peaksid olema õlibaasil, tummise ning toitva struktuuriga. Veebaasil tooted sobivad suviseks nahahoolduseks. Talvel on nende kasutamisel hoopis vastupidine efekt - õue jäise tuule kätte minnes külmub naha pinnale jäänud vesi ning sel juhul teeme oma nahale kasu asemel hoopis kahju.
  • Vali alati nahahoolduseks tooted, mis sisaldavad kaitset päikese eest. Ka varakevadine päike võib olla ootamatult intensiivne ning soodustada näiteks pigmendilaikude teket. Erinevate probleemide korral tulevad appi intensiivsemad seerumid. Need on spetsiaalsed hooldustooted, mis loodud lahendama konkreetseid muresid, näiteks on olemas pinguldavad seerumid, niisutavad seerumid, toonust tõstvad seerumid ning pigmentatsiooni vähendavad seerumid.
  • Tervisest pakatava ja ilusa naha eeldused on tervis ja  eluviis. Värskes õhus liikumine, regulaarne treening, vee joomine ja mitmekesine toit pole olulised ainult kaalulangetajatele, vaid ka neile, kes tahavad välja näha terved ja säravad.
  • On vitamiine, mis on naha seisukohast olulisemad kui teised. Näiteks kalaõlist ja rasvastest piimatoodetest saadav A-vitamiin ennetab väikeste nahakortsude teket, vähendab kuivust ja parandab naha üldist tekstuuri. Munas, pähklites ja maksas leiduv H-vitamiin ( biotiin) takistab enneaegset vananemist, ergutab ainevahetust ja annab nahale terve ilme.
  • Nahale teevad liiga suitsetamine, liigne alkoholitarbimine, vähene ööuni, pikaleveninud stress ja kaitsekreemita päevitamine. Seega tasub esmalt rajada tervisliku eluviisiga vundament, millele saab hakata nahahoolitsuse abil edasist ehitama.