Foto: 10x Jaan Heinmaa, Daisy Lappard, Meeli Küttim, Toidutare, Artor Sadovski, Mari-Liis Ilover
Toiduuudised
22. detsember 2023, 15:03

10 SEAPRAADI: mõnusad mahlakad, maitsekad ja lihtsad praed igale pühadelauale

Seapraad on meiekandi rahva jõululaua keskus ja kroon, mille ümber end muude roogadega vitsikud ja nätsikud ära mahutama peavad. Muu võib olla, aga seapraad peab olema! Kiikame Toidutare arhiividesse, milliseid huvitavaid seapraade saab meisterdada! 

Sealihast rääkides kerkib paljudel inimestel silme ette rasvast nõretav seapraad. Tegelikkuses ei ole see aga nii: sea lahtilõikamisel erinevateks tükkideks saadakse üsna erineva toiteväärtuse ja rasvasisaldusega sealihalõiked.

Ribiliha on tõesti kõige rasvasem, kuid lahjemate sealihatükkide (sise- ja välisfileede) rasvasisaldus on võrreldav linnuliha ja lahjade veiselihatükkidega, teatab Toiduliit oma kampaanias "Sealiha - hea liha". 

Klikka retseptil: Jõuluvürtsidega seapraad 

Jõuluvürtsidega seapraad Foto: Jaan Heinmaa

Selline jõuluvürtsidega maitsestatud seapraad hoolitseb enda eest ahjus ise ning saab madalal kuumusel kaua küpsedes mahlane ja hea.

Klikka retseptil: Seapraad soolatainas 

Seapraad soolatainas Foto: Jaan Heinmaa

Kui sa pole varem soolataina all küpsetand, siis tee nüüd proovi. Soolatainas praad tuleb hea ja mahlane. Tainakatet saad hiljem kasutada kaanena, mille all praadi soojas hoida. Liha pole eraldi soolaga maitsestada vaja.

Klikka retseptil: Lihtne seapraad küpsetuskotis 

Lihtne seapraad küpsetuskotis Foto: Toidutare

Lihtne küpsetuskotis valmistatav seapraad. Kogus on arvestatud umbes kuuele sööjale.

Klikka retseptil: Traditsiooniline seapraad sinepi-vürtsikiluglasuuriga 

Traditsiooniline seapraad sinepi-vürtsikiluglasuuriga Foto: Jaan Heinmaa

Liha küpsetamisel kata liha fooliumiga või küpseta liha küpsetuskotis. Nii jäävad suured lihatükid mahlased ja mõnusad. Alles vahetult enne liha valmimist eemalda foolium ja anna lihale pruunikas jume.

Klikka retseptil: Seapraad leivakoorikuga 

Seapraad leivakoorikuga Foto: Daisy Lappard

Lase ahjust võetud suurel valmisprael alati fooliumi all umbes kümme minutit seista, nii ei jookse liha lõigates head mahlad praest välja. 

Klikka retseptil: Kamaraga seapraad ahjukartulitega 

Kamaraga seapraad ahjukartulitega Foto: Jaan Heinmaa

Eestimaine klassika, mis ilmselt on igas peres jõululaual. Küpsetamise ajal ära liha kamarat kasta, nii tuleb see mõnusalt rabe. Ahjukartuleid on mugav lisada lihaga samale pannile, kui praad on poolküps. Siis saab kogu toit korraga valmis.

Klikka retseptil: Seapraad, hasselbacki kartulid ja hautatud punane kapsas 

Seapraad, hasselbacki kartulid ja hautatud punane kapsas Foto: Mari-Liis Ilover

Madalal temperatuuril pikka aega küpsetatud, sibulatest ja õuntest maitset saanud sealiha sõna otseses mõttes sulab suus. Pista liha hommikul ahju ja pealelõunaks on mõnus praad valmis. Liha võib ka varem valmis küpsetada ja enne söömist kuumas ahjus üles soojendada. Hasselbacki kartulid oma laheda triibulise välimusega kaunistavad igat pidulauda. Hea, kui saad kasutada võimalikult ühesuuruseid kartuleid. Hautatud punane kapsas on tervislik ja jõuluvürtsidest maitset saanud ideaalne lisand jõulupraele.

Klikka retseptil: Andrease ahjusiga 

Andrease ahjusiga Foto: Meeli Küttim

Üks robustne ja lihtne sealiharetsept, milles ohtralt kanget sinepit ja küüslauguviile. 

Klikka retseptil: Haudepotisiga 

Haudepotisiga Foto: Artur Sadovski

Tõsine ettevõtmine, mis väärib perekonna kokkukutsumist. Salvei on rasvasema sealiha väga hea kaaslane. Kui selle maitsetaime aroom jääb sulle võõraks, proovi kooslust peterselli või leeskputkega.

Klikka retseptil: Kaua küpsenud seakülg 

Kaua küpsenud seakülg Foto: Jaan Heinmaa

Kaua küpsenud liha, milles vaheldumisi tai- ja pekikihid, saab nii pehme, et on lausa suussulav.  Väga hea variant asendamaks peolaual traditsioonilist seapraadi. Seaküljetükki müüakse turul ka peekoni või ribiliha nime all. Kaste määri lihale, siis kui fooliumi kamara pruunistamiseks avad ( kuid ära pane kamarale, siis kipub see kõrbema) või paku serveerimisel kõrvale.