Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
25. jaanuar 2019, 10:51

Kolm asja, mida mägedesse suusatama minnes meeles pidada

Reisiplaanid, mis on seotud talispordiga, on keskmisest kõrgema riskiga ning vajavad kindlustamisel kõrgendatud tähelepanu. IIZI reisikindlustuse tootejuht Moonika Kaste annab nõu, kuidas veeta muretult aktiivne puhkus lumistel mägedel.

Tavapärasest reisikindlustusest jääb väheks

Talispordialad on kõrgema riskiga, sest mäel võib ootamatuid juhtumisi sageli ette tulla. Vigastus võib olla küll väike ning ravi ei ole kulukas, kuid muud kulud on oluliselt märkimisväärsemad. „Näiteks kui on vaja suusamäelt vigastatu haiglasse toimetada,“ kommenteerib IIZI reisikindlustuse tootejuht Moonika Kaste. Meedias on olnud korduvalt lugusid juhtumistest, kui 30 000 € meditsiiniabi summast ei ole piisanud, eriti kui vigastatu transportimiseks tuleb kasutada helikopterit. Meditsiiniabisumma tasuks valida talispordireisidele seetõttu pigem suurem, näiteks 100 000 €. Spordikaitse lisamine suurendab küll kindlustusmakset keskmiselt 60%, kuid ka riskid suusamäel on oluliselt suuremad.

Mägedel trikitamine tuleb kokku leppida

Ekstreemsed spordialad nagu näiteks rennisõit või väljaspool märgistatud radu lumelauaga sõitmine on  tavakindlustuslepingus välistatud ja nõuavad eraldi kokkulepet kindlustusseltsiga. Tavapärane reisikindlustus pakub kindlustus kaitset, kui sõidetakse suusakeskustes märgistatud radadel, kuhu on tagatud ka päästeteenistuse ligipääs.

Juhul, kui on plaan minna märgistamata radadele, siis tuleb ise võimalike tagajärgede eest vastutada, sest kindlustusseltsid väljaspool radu kindlustuskaitset väga pakkuda ei soovi. Väljaspool märgistamata radu sõites on ligipääs vigastatule keerulisem ning sageli ei tule abivajaja toime ka oma täpse tasukoha määratlemisega.

Lumetud mäed ja kindlustus

Vahel tuleb ette olukordi, kui kaua oodatud suusareisile minnes selgub, et sihtkohas ei ole sobivat ilma ega piisavalt lund. „Lume puudumise vastu pakub  lisakaitset  IIZI vahendatav AIG kindlustus, pakkudes lisakaitset vaid kindlal perioodil detsembrist aprillini,“ kommenteerib Kaste. 

Kaetud on transpordikulud lähimasse kuurorti, kui lume vähesuse tõttu eelnevalt broneeritud reisi sihtkohas on kõik suusaliftid suletud kauem kui 24 tundi. Kui üheski lähedal asuvas kuurordis ei ole võimalik suusatada, hüvitatakse kuni 30 € ööpäevas (kokku 250 €).