Foto: Vida Press
Lapsed
30. jaanuar 2019, 12:53

TEADLASED HOIATAVAD: liiga palju ekraaniaega võib pidurdada lapse arengut

Kui lased oma pisipõnnil liiga kaua igasugu ekraanide ees aega veeta, võib see pidurdada tema arengut, väidetakse Kanadas tehtud uuringus.

Uuring tõi muu hulgas taas päevakorda ka küsimuse, kui palju ekraaniaega on lastele turvaline, vahendab BBC. 

Nii Kanada kui USA spetsialistid ütlevad, et lapsed ei tohiks üldse ekraane vahtida, enne kui nad on vähemalt 18kuused. Suurbritannia lastearstid pole praegu kindlaid ajalisi piire seadnud, väites, et pole piisavalt tõendeid ekraanide otsesest toksilisest mõjust. 

Uuring kestis aastail 2011-2016, jälgiti ligi 2500 kaheaastast last. Emadelt uuriti ekraanikasutusaega ja neil paluti täita küsimustikud lapse arengu kohta, kui nad olid kahe-, kolme- ja viieaastased.

Ekraaniaeg tähendas nt telerivaatamist, filmide ja videode vaatamist ja mängimist. Arvestati kõikivõimalikke ekraane – arvutit, tahvelarvutit, telefoni jt seadmeid.

Uuringus selgus, et kaheaastased lapsed veetsid ekraanide ees keskmiselt 17 tundi nädalas, kolmeaastasena aga juba 25 tundi nädalas. Ekraaniaeg langes 11 tunnini nädalas, kui lapsed said viieseks ja läksid kooli.

Mida uurijad arvavad?

Ei ole siiski päris selge, kuivõrd võib laste arengu pidurdamises süüdistada otseselt ekraaniaega, sest mõjutavad ka muud tegurid. Kuid ekraanide ees istumine võib vähendada suhtlemist ja lapsed ei harjuta piisavalt olulisi oskusi. See võib piirata aega, mida nad veedaksid näiteks joostes ja ronides.

Nii või teisiti soovitatakse ekraaniaega piirata ja jälgida, et oleks näost- näkku suhtlemist perega.

Võimalik, et tuleks uurida ka nooremaid lapsi, sest on aina tavalisem, et ka aastased vaatavad ja kasutavad ekraane.

Kui palju ekraaniaega on palju?

Sellele pole ammendavat vastust, ka uus uuring ei anna soovitusi. Kuid on väga kõnekas, et uuringust tuli välja, et  mõned kaheaastased veedavad ekraanide ees koguni üle 4 tunni päevas või üle 28 tunni nädalas.

Suurbritannia pediaatrid ei sea konkreetseid piiranguid, kuid soovitavad  peredel mõelda sellistele asjadele:

Kas teie peres on ekraaniaeg kontrolli all?

Kas ekraanid härivad tegevusi, mida tahaksite koos perega teha?

Kas ekraanid häirivad und?

Vanematel soovitatakse üle vaadata ka oma meediatarbimine ja veeta aega  meediavabalt, näiteks süüa koos õhtust. Kodus soovitatakse luua meediavabad piirkonnad, näiteks magamistuba. Vanemad peavad ka ise eeskujuks olema.

Enamik spetsialiste on aga ühel meelel, et kindlasti tuleb lõpetada ekraanide vaatamine tund enne magamaminekut, et aju saaks maha rahuneda.

Arvatakse, et on vaja edasi uurida, kuidas ekraanid mõjuvad laste ajule ja missugused lapsed on haavatavamad nende kahjulikele mõjudele.

Unustada ei saa sedagi, et ekraanildelt näeb ju erinevat sisu - need vahendavad meile ka palju kasulikku.