Foto: Teet Malsroos
Uudised
31. jaanuar 2019, 10:51

Selge seos: arstide ja õdede palgad tõusevad, väljaränne väheneb (14)

Tervishoiutöötajate migratsioon on vähenenud 15 aasta madalaimale tasemele ja tänavu aprillis jõustuv uus töötajate palka kergitav kollektiivleping vähendab lahkuvate arstide-õdede arvu ilmselt veelgi.

„Võin peamiselt Tervise Arengu Instituudistatistika ja reaalse elukogemuse põhjal üsna kindlalt väita, et arstide väljaränne on alates 2012. aastast pidevalt vähenenud ja see on selges seoses sellest ajast järjepidevalt sõlmitud kollektiivlepingute ja töö- ning palgatingimuste paranemisega,” ütles arstide liidu peasekretär dr Katrin Rehemaa.

Mullu oli rekordaasta – 2004. aastast saati ei ole nii vähe meditsiinitöötajaid välismaale tööle läinud ja nagu Katrin Rehemaa eespool märkis, siis on 2012. aastal sõlmitud kollektiivlepingute mõju olnud nii tugev, et lahkujate arv on kahanenud 289-lt 69ni 2018. aastal.

Kõige rohkem minnakse Soome, kuid kui varem oli teispool lahte õe või arstina lihtsam töötada, siis nüüd nõutakse töötamiseks head soome keele oskust, mis võib olla ka põhjus, miks enam põhjanaabrite juurde tööle ei tormata.

Samal ajal kui meditsiinitöötajate migratsioon väheneb, suureneb tervishoiutöötajate arv Eestis (viimase nelja aastaga üheksa protsenti), mille põhjuseks võib Katrin Rehemaa hinnangul olla näiteks Eestisse naasnud tervishoiutöötajad ja see, et aina rohkem on levinud töötamine vaheldumisi nii Eestis kui ka välismaal.

Refereeritud atikli täisteksti loe Maalehest.