Foto: PA Pictures / Scanpix
Maailm
1. veebruar 2019, 14:07

Lapsed küsivad nõu: kuidas saaks vaktsineerida vanematelt luba küsimata? (19)

Ehkki vaktsiinid päästavad igal aastal miljonite laste elusid ning on teaduslikult tõestatud nn karjaimmuunsuse tagajad, leidub endiselt väga palju vanemaid, kes väärinfo või hirmu tõttu ei soovi oma lapsi vaktsineerida.

Need lapsed on aga juba suureks kasvamas ning paljud neist ütlevad: vaktsineerimisvastasus on rumalus ja seab meid ohtu, kuidas saaksime ennast vanemate valikute eest kaitsta?

Paraku ei ole võimalik paljudes maailma paigus ilma vanema loata lapsele vaktsiinisüsti teha. Nagu nende vanemad enne nende sündi, otsivad vaktsiinivastaste lapsedki infot internetist. Kuid mitte vaktsiinivastaste teooriate kohta, vaid hoopis selleks, kuidas saaks lasta ennast vaktsineerida nii, et vanematelt luba ei peaks küsima. Veebilehel Reddit jagavad vaktsiinivastaste lapsed üksteisega nõuandeid, kuidas oma elu ja tervist vanemate kiuste ikkagi kaitsta saaks.

Ühes juriidilise nõu küsimiseks mõeldud lõimes on Minnesota osariigist pärit 15aastane noormees läbi kaevanud kõikvõimalikud seaduseklauslid, et vastust leida. „Kirjutan siia, sest olen vaktsiinivastase vanema 15aastane poeg. Viimased neli aastat olen püüdnud oma emale selgeks teha, et vaktsiinid on ohutud. Tulemusteta. Nii et ma üritangi nüüd välja selgitada, kuidas saaksin ennast ilma ema nõusolekuta vaktsineerida lasta,“ kirjutab ta. Teda informeeritakse, et mõnes üksikus Ameerika osariigis tohib vähemalt 16aastane noor juba omal soovil vaktsineerimist nõuda. Washingtoni osariigis möllavad aga praegu leetrid, seda tänu vaktsineerimata lastele - või õieti nende vanematele.

Poiss küsib, kui ränk oleks karistus, kui ta vaktsiini saamiseks oma ema allkirja võltsiks...

Täna Õhtulehe veebis ilmunud artiklis, mis räägib Eesti laste vaktsineerimisest, ilmneb, et Eestiski on lapsi, kes ise tahaksid oma tervist hoida ja vaktsineerida, aga vanemad ei luba.