Probiootikumidest on abi kõhuhädade, allergiate,limaskestapõletike ja paljude muude hädade korral.Foto: Vida Press
Hea nõu
4. veebruar 2019, 11:48

HOIA OMA KÕHUBAKTERID KORRAS! Probiootikumidest on abi seedehädade, külmetushaiguste ja isegi akne korral

Probiootikumide kasulikkusest räägitakse enamasti siis, kui kõht on lahti või kimbutavad muud seedehädad. Uuemates teadusartiklites väidetakse, et neist võib abi olla ka külmetushaiguste, akne ja paljude teiste tervisemurede korral, selgitab Apotheka apteeker Silja Nellis.

Sõna probiootikum tuleneb ladinakeelsest sõnast pro-bios, mis tähendab „elu heaks”. Probiootikumid mõjutavad soolestikus elusate mikroobide kooslust ja tasakaalu, aidates suurendada kasulike bakterite hulka.

Iga inimene kannab endaga kaasas kümme korda rohkem mikroobirakke kui on tema oma keharakke. Bakterite hulk ja liigirikkus erinevad kehapiirkonniti – näiteks mao-sooletraktis on 500 mikroobiliiki – ning nende kooslus on igal inimesel erinev. Seda, milliseks kujuneb inimese peamine mikrobioloogiline kooslus, mõjutavad juba esimesed elupäevad ja -aastad ning see on suhteliselt püsiv kogu elu.

Töödeldud ning ühekülgsed toidud, steriilsemad siseruumid ja kõrgem stressitase muudavad inimese soolestiku mikrobioota oluliselt liigivaesemaks ja haigustele vastuvõtlikumaks.

Uuringud on näidanud, et mida varieeruvam on lapse mikrobiaalne kooslus, seda vähemtõenäoline on allergiate kujunemine. Eriti tähtis on lapse esimene eluaasta, mil immuunsus alles areneb ja tekib tolerantsus erinevate väliskeskkonnast tulevate ainete suhtes.

Inimese mikrobiootasse kuuluvatel bakteritel on organismis mitmeid toetavaid ja tervendavaid toimeid: need tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad kaitsta keha haigustekitajate eest, sünteesivad vajalikke vitamiine (K, B1, B2, B3, B6 ja B12), toodavad seedimist soodustavaid aineid jpm.

Millal on vaja võtta probiootikume?

  • Seda, et probiootikumidest on abi nii kõhuhädade, allergiate kui limaskestapõletike korral, teatakse juba üsna hästi. Probiootikume võetakse sageli kõhulahtisuse korral, mille on põhjustanud mõni haigustekitaja, aga ka siis, kui see on tekkinud antibiootikumiravi tagajärjel.
  • Antibiootikumid hävitavad seedetraktis suuremal määral just laktobatsille ja bifidobaktereid. Et nõrgestatud soolemikrobioota taastada, on soovitatav võtta ravikuuri ajal ka probiootikume.Vahetult antibakteriaalse ravi ajaks sobib hästi Saccharomyces Boulardii, mis on olemuselt pärmseen ega hävine ravimi toimel. S.Boulardii asustab soolestikus vabad kinnituskohad ega lase võõrastel bakteritel kohta võtta. Samuti on leitud sobivana L. Rhamnosus GG tüvi.
  • Kindlasti tuleb kasuks soolemikrofloora tugevdamine probiootikumidega 7-10 päeva jooksul enne soojale maale reisimist, et tugevdada keha kaitset võõraste bakterite eest. Viirusliku kõhulahtisuse korral, mil põletiku tõttu hävib ka palju soolemikroobe, on samuti vaja probiootikume võtta.
  • Tupe limaskesta põletikusarnase seisundi ehk bakteriaalse vaginoosi korral on abiks suukaudselt võetuna või tuppe manustatuna laktobatsillide tüved L. Acidophilus ja L. Rhamnosus.
  • Kui lapseootel ema tarvitab raseduse ajal probiootikume, kanduvad kasulikud bakterid juba sünnitusel lapsele üle, mis aitab lapsel paremini allergiaid ära hoida.
  • Atoopiline dermatiit ning allergiad on praegusel ajal sagedased ning häirivad oluliselt inimese igapäevaelu ja langetavad elukvaliteeti. Erinevate teadusuuringutega on leitud, et probiootikumid vähendavad alla 2aastastel lastel atoopilisse dermatiiti haigestumist ning neist võib olla abi ka atoopilise dermatiidi leevendamisel. Atoopilise dermatiidi korral ja allergia profülaktikas on tõestatud toime L. Rhamnosus GG-l,  L. Acidophilusel ning nende kombinatsioonidel koos L. Casei B. Longum tüvedega.
  • Mõjutades üldiselt immuunsüsteemi ja aktiveerides inimorganismi kaitsemehhanisme, avaldavad probiootikumid kasulikke toimeid mitte ainult kõhus, vaid ka mujal organismis. On uuringud, mis näitavad, et probiootikumidest võib abi olla hingamisteede infektsioonide ennetamisel ja ravimisel, aga isegi hambakaariese ning akne korral.
  • Samuti räägivad uuemad teadusartiklid sellest, et probiootikumide võtmine võib aidata kaasa antikehade tootmisele ning kiirendada külmetushaiguste möödumist.
  • Kindlasti on kergema laktoositalumatuse korral laktobatsillid toeks piimatoodete seedimisel.

Probiootikumidega pole ohtu üle doseerida. Kasulike bakterite võtmine võib oluliselt aidata säilitada head tervist.