Foto: Erki Pärnaku
Eesti uudised
5. veebruar 2019, 10:39

Vähiravifondilt abi saanud pereema tänab annetajaid: muidu kuluks mul ravimitele 1000 eurot nädalas (11)

Vikerraadios rääkis teisipäeva hommikul oma võitlusest vähiga pereema Margit Lõhelaid, kelle ravi rahastab peamiselt vähiravifond „Kingitud elu“.

Lõhelaid rääkis Vikerhommiku saatejuhile Taavi Libele, et vähiravifondi poole pöördumine ei olnud üldse keeruline, kuna sellises olukorras ei olegi väga palju õlekõrsi, millest haarata.

Lõhelaid avastas haiguse juba 2012. aastal. Toona oli see alles väga varajases staadiumis ja pereema otsustas keemiaravis käimise asemel hoopis oma elu lihtsalt edasi elada.

„See oli väga varajases staadiumis avastatud ja kolm aastat oli vaba aega, see oli kohas, kus arstid ei andnud lootust, et ravil mingit tulemust oleks. Elasin oma elu edasi, ilma haigusele tähelepanu pööramata ja eelmise aasta suvel hakkas haigus endast uuesti märku andma. Nüüd – see on siis minu, mitte ametlikel andmetel – olen Eestis kolmas inimene, kes sellist ravi saab. Loobusin standardravist ja saan praegu kõige kaasaegsemat ravi, mida on võimalik saada,“ seletas Lõhelaid ja märkis, et näiteks Soomes, Rootsis, Norras ja Saksamaal on temale antav ravi juba kõigile kättesaadav.

Pereema võtab oma vähi ravimiseks igal kuul 21 päeva järjest tablette, mille hind on rahakotile valus hoop. Ilma abita peaks Lõhelaiu sõnul iga nädala eest umbes 1000 eurot maksma. Tänu vähiravifondile maksab Lõhelaid igal kuul vaid 600 eurot oma ravi eest.

„Kõige rohkem tekitab hingevalu see, et ravimite pealt on üheksa protsenti käibemaksu. Pean kõiki toetajaid tänama, see on ikkagi rahva poolt kokku kogutud raha, mida minu haiguse peale praegu kulutatakse. Praegu on veel valimiste aeg, äkki on see hea mõttekoht,“ kommenteeris Lõhelaid, kes ei ole oma murega haigekassa poole pöördunudki, kuna tema haigus ei kuulu nende toetavate ravide nimekirja. 

Tubli naine oli juba 2012. aastal haigusest teada saades kahe lapse ema. Ooteperioodil sai ta veel kaks last.

„Selle peale on lause, et olgu lühike ja asjalik elu kui pikk ja mõttetu. Elu ongi risk. Teadaolevalt keemiaravi ei ole kõige tervislikum ja ei olnud lootust lapsi saada ja nüüd on neid kaks,“ jutustas Lõhelaid lõbusal toonil ja lisas, et lapsed on kõik tema haigusega kohanenud.

Naisel jätkus ka sooje sõnu vähiravifondi inimeste jaoks.

„„Kingitud Elu“ fondi inimesed on väga kõrge motivatsioonitundega. Mul oli juba usk inimestesse kadunud, aga selliseid inimesi, nagu seal eesotsas, selliseid on ikka vähe ja nad teevad iga päev kellegi teise heaolu nimel väga tänuväärset tööd,“ jutustas Lõhelaid. Ta lisas, et usaldab vähiravifondi täielikult ja teab, et nad ei pööraks talle selga.

Nüüd on Lõhelaiu sõnul vaja oodata, et haigekassa saaks ravi toetamiseks vajalikud hinnaläbirääkimised peetud, et riik jõuaks lõpuks inimestele järele.