Omaksed süüdistavad hooldekodusid oma vanemate surmas. Foto: Vida Press
Keha
6. veebruar 2019, 13:21

KAHTLASED SURMAD SOOME HOOLDEKODUDES: uuritakse, kas 13–15 vanurit võis surra ränga hooldusvea tõttu (32)

Arvatav hooldusviga ja sellest põhjustatud vanuri surm Esperia Care Kristiinankaupunki hooldekodus on vaid jäämäe tipp, kirjutab Yle uudisteportaal.

Soome sotsiaal- ja terviseamet Valvira uurib praegu 13–15 juhtumit, kus on kahtlus, et hooldekodu asukas on surnud hooldusvea või väärkohtlemise tõttu. Kahtlustused puudutavad nii era- kui riiklikke hoodekodusid mitmel pool Soomes. Enamik juhtudest toimus aastail 2017–2018. Omaksed süüdistavad hooldekodusid oma vanemate surmas.

Yle uudisteportaalis räägib loo oma emast Minna Hietakangas. Tema ema oli ametilt meditsiiniõde, kellele oli alati oluline patsiendi heaolu. Tütar on nördinud, et just tema ema ei saanud piisavalt head hoolt.

Ka tema ema oli Esperia Care ketti kuuluvas hooldekodus Paatela, mille probleemidest oli juba varemgi kirjutatud – leiti, et personalinappus on muutnud halvemaks hooldust ja vähendanud asukate turvalisust.

Minna Hietakankase meelest suri tema ema just selle tõttu. Tema arvates oli vaid aja küsimus, millal hooldekodus juhtub mingi raske õnnetus. Probleemide eitamine kestis seal aastaid. Ema elu oli ohus esimest korda juba 2017. aasta kevadel, kui talle anti ekslikult teise inimese ravimeid. Tookord maksis patsiendikindlustus perele kahjutasu.

2018. aasta juunis viidi vanurid värske õhu kätte hooldekodu rõdule. Avaral rõdul oli rulaatoriga ka tema ema, kes oleks pidanud liikuma vaid koos hooldajaga. Kuid hooldaja, kes vastutas tema eest, läks tegema mingit muud tööd. Ema kaotas tasakaalu, kukkus ja lõi pea ära.  Tal tekkis ajus verevalum. Nelja päeva pärast ema suri.

Loomulikult oli see omastele suur šokk. Minna Hietakangas kurdab, et hooldukodu suhtumine oli külm ja osavõtmatu. Teda häirib, et koduleheküljel reklaamitakse asutust kui turvalist ja mõnusat kohta.

Naine süüdistab ka omavalitsust, kes ei soovinud hooldekodu probleemidega piisavalt tegeleda.

Teada on ka juhtum ühes riiklikus hooldekodus, kus dementne vanur lämbus ploome süües. Mees poleks tohtinud neid kätte saada, sest tal olid söömis- ja neelamisraskused ning teda pidi söötma. Mees suri 2018. aasta sügisel vaid kolm kuud pärast seda, kui ta oli hooldekodusse pandud.

Mehe omaksed süüdistavad hooldekodu hooletuses: nende arvates on selge, et seda surma oleks saanud vältida. Omakseid häirib, et juhtunut üritati pisendada ja anti märku, et nad on ise süüdi, et vanur sai ploomid kätte.