Spaas käimine aitab leevendada stressi ja ülepinget.Foto: Vida Press
Keha
10. veebruar 2019, 10:07

KEHA JA VAIM ON KURNATUD? Spaa leevendab eriti hästi neid tervisehädasid (2)

Spaas ununevad igapäevamured – kaovad stress ja pinge ning lahtuvad ka kõige negatiivsemad emotsioonid. Saunas, basseinis ja hoolitsustes leevenduvad ka  mitmed tervisehädad.

„Meie keha langeb pimedal, kõledal ja külmal ajal stressi. Selle leevendamiseks ja nahakuivuse ennetamiseks peame kehale eriliselt tähelepanu pöörama – nahka on vaja niisutada ja toita. Kõige lihtsam on seda koorida ning kasutada nahka toitvaid kreeme ja kehaõlisid. Efektiivseim on kindlasti minna spaahoolitsusi pakkuvasse keskusesse ning lasta professionaalidel tegeleda keha erihooldusega,“ räägib Estonia Spa turundusjuht Ave Pill.

Toila SPA raviosakonna töötaja Airi Rüütel toob välja, et spaas käimine aitab leevendada mitut tervisemuret: südame-veresoonkonna ja nahahaigusi, hingamisteede probleeme, luu- ja lihaskonna haigusi ning loomulikult väheneb stress ja ülepinge. „Basseinides ja saunades ununevad igapäevamured, saunas vihtlemine viib ka kõige negatiivsemad emotsioonid, sest keha ja vaim keskenduvad teistele tegevustele. Hoolitsustelaual lebades lõõgastub ka kõige kangekaelsem meel,“ lubab Ave Pill.

„Erihoolt vajab meie nahk – hästi mõjuvad massaažid, kus kasutame mandliõli. See sisaldab kasulikku A-, E- ja  D-vitamiini, mikroelemente ja mineraalaineid ning aitab väljutada mürkaineid. Massaaži toimel ärkab ellu meie vereringe, vähenevad lihasvalu ja -pinged, taastub närvisüsteemi aktiivsus. Nahk muutub õli toimel pehmeks ja värskeks,“ kirjeldab Rüütel.

Hoolitsuste valimisel soovitab Pill eelistada neid, mida tehakse mesilasvaha, turba, muda ja kanepiõliga. Loomulikult on massaaži nautides ülioluline ka keskkond. Pill toob esile, et nende spaas kõlab hoolitsuste ajal mahe linnulaul ning pärast protseduuri saab võtta hetke, et nautida tassikest taastavat taimeteed.

Tervis tuleb saunas

Veealuste massaažijugadega saab suurepäraselt leevendada lihaspingeid. „Massaaž pehmendab ka kõige sitkema sportlase lihased,“ märgib Pill.

Loomulikult turgutab keha saun. „Saun treenib ja karastab organismi, parandab selle kohanemisvõimet. Saun ja kümblusvannid käivitavad suured temperatuurimuutused kord ühes, kord teises suunas,“ selgitab Airi Rüütel.

Leiliruumis tõuseb naha temperatuur kuni 40 kraadini, naha pinnal isegi 45 kraadini. Sellise temperatuuriga hukkub enamik mikroobe ning laienevad poorid, see aitab nahal sügavamalt puhastuda. „Kuuma ja külma vaheldudes naha veresooned kord laienevad, kord ahenevad. Sel viisil treenitakse saunas nii veresooni kui ka südamelihaseid,“ lausub Rüütel.

Sauna kuum õhk vabastab ülemised hingamisteed mikroorganismidest ja parandab verevarustust. Nii suureneb hingamiselundite kohanemisvõime väliskeskkonna muutustega. Kuumuse toimel aktiveerub neerude tegevus, hiljem eritub suur hulk vedelikku higina ning neerud saavad veidi puhata.

Saunas ununevad mured, paraneb tuju ja enesetunne. „Tekib loomulik väsimus nagu pärast intensiivset füüsilist koormust. Saunas tekivad organismi talitluses küllaltki ulatuslikud muutused, mistõttu mõõdukuse piirides saunatamisel on kindel koht meie tervise säilitamisel,“ ütleb Rüütel.

Pill soovitab proovida erinevaid saunasid, näiteks lõhna-, infrapuna- ja soolasauna.

Protseduuridega ei maksa liialdada

Pole ühest vastust küsimusele, kui kaua peaks tervise huvides spaas olema ja protseduure nautima. „Kõik sõltub inimesest, tema enesetundest ja vajadusest. Massaaži ja hoolitsusi võib võtta nii ühe korra kui ka kuurina kuni kümme korda,“ ütleb Pill.

Kindlasti tuleb spaatamisel ja saunatamisel arvestada oma haigustega. „Kindlasti ei sobi kõigile soojad hoolitsused ja kui haigusevimm on sees, pole soovitatav ka massaaž,“ paneb Pill südamele. „Kuumas saunas ei tohi olla üleliia kaua ja kindlasti tuleb juua ohtralt vett, et kõik kehast välja higistatu saaks vedelikuna kehasse tagasi. Vannis peab jälgima vee temperatuuri, näiteks 41-kraadine vann võib olla südamele koormav.“

Rüütel nõustub, et protseduuridega ei tohi liiale minna. „Ravipaketis on ette nähtud kolm protseduuri päevas, mis on organismile piisav koormus. Ka saunaga ei tohiks liialdada, seal tuleb olla ikka tunde ja tervise järgi.“

Nii Ave Pill kui ka Airi Rüütel tõdevad, et külmal ajal käiakse rohkem basseinis ja saunas lõõgastumas. „Mida külmem ilm, seda rohkem külastajaid. Kõige rahulikum on suvel, siis sõltub lõõgastujate arv ilmast. Spaahoolitsusi võetakse aga aasta läbi, sest vaimsete ja füüsiliste pingete maandamine on oluline igal aastaajal,“ sõnab Pill.