Treeningud vees ei kurna keha liigselt, sest vees on lihtsam harjutusi teha ning keha liigutada. Foto: Vida Press
Keha
10. märts 2019, 14:12

SOBIB IGALE VANUSELE: 5 põhjust, miks treeningud vees on eriti kasulikud (4)

Otsid treeningut, mis sobiks ka siis, kui oled trennikauge inimene? Soovid liikuda omas rütmis end teistega võrdlemata? Pelgad, kas sinu vorm, tervislik seisund või lapseootus lubab trenni teha? Siis tasub ühendada lõbus kasulikuga ning minna basseini – uju, võimle ning tunneta oma keha.

Treeningud vees aitavad oma keha tundma õppida, venitada ning abivahendeid kasutades treenida keha liigselt piitsutamata. Veel on lõõgastav, rahustav ning samas ergutav mõju meie kehale. Treener Kadi Valgma, kes juhendab trenne Tallink Spa & Conference Hotelis, kinnitab, et vesiaeroobikasse on oodatud kõik hoolimata east või senisest trennikogemusest. Vesi tõstab toonust ka rasedatel, kroonilistel haigetel ja vanemaealistel. Käepärast on ka abivahendid, mis aitavad toime tulla omas rütmis treenides ning toovad treeningutesse särtsu.

Miks on treening vees hea?

Paraneb tasakaalutunnetus ja kehahoid

Tõepoolest, vees treenida on lihtsam. Vesi kannab meid. Samas õpime vees tundma oma keha teistmoodi, sest lihased, mida harjutuste tegemisel kasutame, on kohati teised kui muudes trennides. Paraneb tasakaal, kehahoiak, tunnetus ja teadmine oma võimekusest.

Leevenduvad mitmed kroonilised haigused

Vees treenimine ei ole keelatud praktiliselt kellelegi. Vastupidi – see leevendab näiteks liigesehaigusi. Loomulikult tuleb arvestada, milline rütm ja intensiivsus on sobivad ning milliseid harjutusi on mõistlik teha, kuid rõõmu ja leevendust pakub vesi alati.

Võimalus olla aktiivne igas eas

Vees treenimine sobib kõigile – nii krooniliste haiguste puhul, eakamatele kui ka rasedatele. Vesi leevendab vaevusi, samas ei lase kehale liiga teha, end ära põrutada ega üle pingutada.

Rasedatele on lubatud vesivõimlemine kuni sünnituseni – võimlemisharjutused vees arendavad kõiki lihaseid, paraneb liigeste liikuvus, korrastub südametegevus ja hingamiselundite töö, samuti paraneb loote toitainete ja hapnikuga varustatus.

Paraneb toonus

Treeningud vees ei kurna keha liigselt, sest vees on lihtsam harjutusi teha ning keha liigutada. Samas on treening intensiivsem ka lihtsamate harjutuste korral. Vaheldumisi harjutusi tehes ning end lõdvestades aitame kehal lõõgastuda. Samas ergutame verevarustust, paraneb liigeste liikuvus ning üldine keha toonus.

Treening on lõbus nii üksi kui ka seltskonnaga

Kõige olulisem on nautida seda, mida teed. Oled üksi, sõprade või perega – kõige olulisem on nauding liikumisest, vees viibimisest ning sellest, et puhkavad nii keha kui ka vaim.