Viirushaigusega tuleb palju juua ja lasta organismil puhata. Foto: Vida Press
Hea nõu
11. veebruar 2019, 10:04

APTEEKER SOOVITAB: gripiga püsi kodus ja alusta kohe ravi!

Viimastel nädalatel on terviseameti andmetel grippi haigestumine järsult kasvanud. Kuidas säästa enda ja ümbritsevate tervist, selgitab Euroapteegi farmatseut ja taimetark Maret Makko.  

Grippi haigestumine on viimastel nädalatel kahjuks kiiresti sagenema hakanud, eriti laste ja eakate hulgas, kelle immuunsüsteem on nõrgem. Gripi vastu antibiootikumid ei aita, seega tuleks gripi sümptomite korral pöörduda kiiresti arsti poole ja alustada ravi.  

Gripp algab äkiliselt

Üheks selgeks gripi tunnuseks on haiguse äkiline algus ning kõrge palavik, mis ulatub tavaliselt üle 38°C. Tihti lisandub gripi korral valu eri kehapiirkondades ning võib esineda ka kurguvalu või köha. Gripp on tõsine just seetõttu, et selle korralikult välja ravimata jätmisel võivad tüsistuseks olla kopsupõletik ja ägeneda kroonilised haigused.  

Haigestumisel jää koju

Grippi haigestumisel on reegel number üks - jää kohe koju. Haigel tuleb puhata ja püsida kodus, kuni palavik langeb ja haigusnähud leevenduvad. Just  püstijalu põdemisest tekivad sageli tüsistused ning tervisehädad jäävad pikalt kimbutama. Samuti on oluline püsida kodurežiimil seetõttu, et mitte nakatada ümbritsevaid. 

Alusta kohe ravi 

Teine soovitus on gripikahtluse korral kohe pöörduda perearsti poole ning alustada ravi. Kindlasti tuleb järgida arsti ettekirjutust ja võtta välja kirjutatud ravimeid. Palavikku ja üleüldist kehva enesetunnet aitab parandada kas paratsetamool ja ibumetiin või ka gripitee. Viimase osas tuleb tähele panna, et ületada ei tohi päevast annust ning seda ei tohi juua liiga suures koguses. Kui palavik on kõrge ja ei allu tablettidele, siis võiks kombineerida paratsetamooli ja ibumetiini kolme-nelja tunniste vahedega.  

Tarbi palju vedelikku

Kolmandaks soovitan haigestudes juua palju vedelikku. Ükskõik millise haigusega tuleb palju tarbida kas vett, mahla, taimeteed. Vedelik aitab haigusetekitajad kehast kiiremini väljutada. Kõrge palavikuga võiks meeles pidada, et ka teed tuleks juua jahutatult ning regulaarselt. Lisaks oleks hea süüa C-vitamiini rikkaid marju, tsitruselisi, mis toetavad kiiremat terveks saamist.  

Pese käsi ja tugevda immuunsust

Et grippi haigestumist vältida, tuleks lasta ennast vaktsineerida, tugevdada  oma immuunsust, pesta korralikult käsi ning hoida eemale haigestunud inimestest ja gripileviku kõrghooajal rahvarohketest kohtadest.  

Juba haigestununa peab jääma koju ning laskma organismil puhata. Gripi kõrgajal ja selle väga erinevate vormide levikul pole enam suurt abi vaktsineerimisest. See otsus tuleks igal inimesel langetada koos perearstiga ning soovitavalt enne haigusteperioodi algust.