Kui käed pole läätsi silma pannes puhtad, võib see tekitada silmas põletiku.Foto: Vida Press
Hea nõu
12. veebruar 2019, 13:23

OPTOMETRIST SELGITAB: nii väldid kontaktläätsi kandes ohtlikke silmapõletikke (1)

Inglismaal läbi viidud uuringust selgus, et kontaktläätsede kandjaid võib halvimal juhul ohustada ohtlik silmapõletik. Nakkusrisk on kõrgem eelkõige neil, kes kasutavad korduvkasutatavaid läätsesid või kes ei hooli piisavalt hügieenist.

Instrumentarium Eesti optometrist Merle Väljari sõnul tohib kontaktläätsesid kanda vaid terves silmas ning nii läätsed kui käed peavad olema puhtad.

Kuigi igapäevaseks kasutamiseks sobivad nii kuuks kui paariks nädalaks mõeldud läätsed, mida saab õhtul puhastada ja säilitada spetsiaalses läätsevedelikuga täidetud konteineris, on kõige silmasõbralikumad ühekordsed läätsed, mis visatakse pärast kandmist ära. Optometristi hinnangul on äärmiselt oluline alati enne läätsede silma panemist ja eemaldamist hoolikalt käsi pesta.

„Ebapiisav hügieen on üks kõige sagedasemaid infektsioonide põhjustajaid – lääts võib olla puhas ja hästi hooldatud, kuid kui käed, sõrmed ning küünepiirkond pole piisavalt puhtad, võivad need levitada infektsioone läätse silma asetamisel või eemaldamisel,“ rõhutas Väljari.

Väljari kinnitusel on väga tugevad ja karmi bakteri poolt põhjustatud põletikud  pigem harvad, ometigi esineb põletikke, mis on tingitud just läätsede või hooldusvahendite ebapiisavast puhtusest või läätsekandja mustadest kätest.

„Kui silmas on juba põletik, ei tohi mingil juhul kontaktläätsesid edasi kanda, sest põletik võib veelgi süveneda või kanduda ühest silmast teise. Põletiku korral tuleb silmas olnud läätsed kohe ära võtta ja minema visata. Samuti tuleb ära visata ka konteiner ja läätsevedelik läätsede säilitamiseks. Kindlasti tuleb konsulteerida silmaarstiga ravi osas,“ soovitas optometrist. 

 Väljari rõhutas, et läätsede tüüp ja kasutusaeg on väga individuaalsed ja sõltuvad silma tervislikust seisundist ja suurusest. „Läätsekandjatel tasub kindlasti teha 1-2 läätsevaba päeva nädalas, et silmadel oleks piisav hapniku juurdepääs ja silmade hea tervis oleks tagatud sõltumata läätse tüübist,“ soovitas optometrist.

Ta lisas, et kontaktläätsesid ei tohi mitte kunagi kanda üle ette antud aja. Kui seda on tehtud, võib silmas tekkida torkiv ja ebamugav tunne, silmad võivad vett joosta ja punetama hakata. Läätsede üle aja kandmine võib olla ka täiesti ilma sümptomiteta, kuid sellest hoolimata kahjustab see silma. 

 Läätsed on paljudele inimestele igapäevane abivahend, kuid nende kandmist tuleb vältida, kui silmad hakkavad punetama ja tekib ebamugavustunne. Samuti ei tohi kanda kontaktläätsi haigena, sest siis on põletiku tekkimise risk silmas suurem.

 „Läätsede asemel tasub prille eelistada ka pikemal lennureisil, sest lennukis on õhk väga kuiv, põhjustades sageli silmade kuivust ja ebamugavustunnet. Läätsed süvendaks probleemi veelgi,“ tõi Väljari esile.

 Prillide puhtus aitab pikendada nende eluiga

Kuna ka prillid asuvad näole ja silmadele väga lähedale, tuleb ka neid regulaarselt puhastada – hea klaaside ja raamide hooldus pikendab nende eluiga.

„Prilliklaase võiks puhastada kord kuni kaks päeva jooksul sõltuvalt keskkonnast ja tegevusest. Nii klaase kui ka raame tuleb puhastada spetsiaalse pehme prillipuhastuslapi ja vedelikuga, et mitte  kriimustada klaaspindasid, kuid samas saaks need puhtaks naharasust, higist, meigiosakestest ja tolmust,“ ütles optometrist.

Raame ja ninapatju võib puhastada niiske pehme lapi või leige jooksva veega, kui raami materjal seda võimaldab – veendu, et raamil poleks kaunistusi ega osakesi, mida vesi võib rikkuda, näiteks kangast, kivikesi, sulgi või puitpinda.

 „Prilliklaaside eluiga on keskmiselt kaks aastat ja selleks, et need nii kaua või kauemgi kestaks, tuleb neid hästi hooldada – puhastada regulaarselt ettenähtud prillihooldusvahenditega, hoida turvaliselt prillitoosis ja mitte jätta klaase otsese päikse kätte,“ rõhutas Väljari.

Ta soovitas vältida ka kokkupuudet kuuma auru, lahtise tule ja kemikaalidega. Näiteks ei tohiks ahju ust avades seista otse näoga selle vastas. Prillid tasub eest võtta ka juukselakki kasutades ja juuste värvimisel ning lõkke- ja kaminatule läheduses.

“Võimalusel tasub soetada eri tegevusteks erinevad prillipaarid – nii pikeneb oluliselt ka prilliklaaside eluiga,” soovitas optometrist.