Nahapaksendite eemaldamiseks on hea pimsskivi.Foto: Vida Press
Hea nõu
16. veebruar 2019, 10:00

HELLITA JALGU KA TALVEL! Need on põhilised vead, mida tehakse koduses jalahoolduses

Kuigi jalad on talvisel ajal saabastesse peitu pugenud, ei tohi nende eest hoolitsemist ära unustada. Jalad vajavad tähelepanu ja hellitust aasta läbi.

Tallink Spa & Conference Hoteli ilu- ja heaolukeskuse juht Astrid Sõmera paneb südamele, et jalahoolduses on kõige olulisem järjepidevus. Kuigi kevadilmade saabudes leiavad naised tihedamini tee pediküürija juurde, tuleks jalgade eest hoolitseda aasta läbi.

Sõmera sõnul saab kõik alguse igapäevasest hooldusest. See, kuidas jalgu peseme, kuivatame, kui tihti koorime ning kreemitame, paneb aluse nende tervisele.

„Jalgu tuleb vannitada mõnusalt soojas, kuid mitte liiga kuumas vees. Vette võiks lisada pehmendavat vanniekstrakti. Et nahk oleks pehme, on tarvis jalgu järjepidevalt ka koorida. Nahapaksendite vältimiseks on tarvilik kasutada pimsskivi ning rasplit. Raspeldamisega ei tasu liiale minna – nõnda võib kahjustada tallanahka ja võivad tekkida haavandid,“ hoiatab Sõmera.

„Suuremate murede ära hoidmiseks soovitan käia kord kuus pediküürija juures. Spetsialist oskab anda ka soovitusi, kuidas küünenahkade eest hoolitseda, küüsi lõigata, raspeldada või mille järgi valida jalakreemi.“

Vale jalahooldus võib põhjustada suurt valu

Tihti tehakse kas teadmatusest või oskamatusest koduses jalahoolduses vigu. „Küüsi peab lõikama kindlasti õigesti. Tihti lõigatakse need liiga lühikeseks või nurgad lausa ära. Küüned peavad jääma piisavalt pikad, et vältida äärenahkadesse kasvamist, mis võib olla väga valus,“ tõdeb Sõmera. Probleemsete jalgade puhul tuleks kindlasti minna spetsialisti juurde.

Teine suur mure on nahapaksendite eemaldamine žiletiga. „Žilett pole kindlasti õige vahend paksendite eemaldamiseks. Võib juhtuda, et kraabitakse liiga intensiivselt ning tekivad valulikud haavandid. Nahapaksendite eemaldamiseks on pimsskivi ja raspel.“

Jalgu tuleb iga päev kreemitada. „Kelle nahk kuivem, vajab toitvamat kreemi. Igapäe-vane jalgade niisutamine on elementaarne,“ ütleb Sõmera. Vähene kreemitamine muu-dab naha kuivaks ning soodustab samuti haavandite teket. Haavandid paranevad kaua, seega on parem neist hoiduda.

„Tihti unustatakse jalad näiteks pärast spaas käimist korralikult kuivatamata,“ toob Sõmera esile veel ühe vea. „Talvisel ajal, kui jalad lükatakse kohe saabastesse, on nende hauduma minemise vältimiseks oluline jalad korralikult kuivatada.“