Lõuna- või õhtusöögi tellimisel jälgi taldrikureeglit: vähemalt poole taldrikust peaksid moodustama aedviljad.Foto: Vida Press
Hea nõu
6. juuni 2021, 11:00

LÄHED VÄLJA SÖÖMA? 9 nippi, kuidas teha tervislik ja figuurisõbralik valik (4)

Kodus on palju lihtsam järgida tervisliku toitumise põhimõtteid kui väljas süües. Siin on mõned head nipid, mis aitavad ka restoranis või kohvikus parimaid valikuid teha.
  • Väljas süües võta prae koostises väiksem lihatükk, selle asemel söö rohkem köögivilju.

  • Väljas süües eelista hautatud ja keedetud toitu praetud toidule ning lõuna- või õhtusöögi tellimisel jälgi taldrikreeglit: vähemalt poole taldrikust peaksid moodustama aedviljad.

  • Väldi frititud toitu, sest üldjuhul ei vahetata õli fritüürides piisavalt tihti. Samuti suureneb frittimise käigus toidu energiasisaldus.

  • Paneeritud toitude söömisel arvesta, et paneering imab endasse palju rasva, mistõttu toidu energiasisaldus on suurenenud.

  • Päevapraadi süües ära liialda rasvaga. Valides väljas süües midagi rasvarikast, näiteks Kiievi kotleti, vali lisandiks midagi väherasvast, näiteks eelista keedetud kartuleid ahjukartulitele, värsket salatit majoneesikastmega salatile.

  • Lõunasöögirestoranides on päevapraed suhteliselt soolased. Kui su toidukorrad on soolarikkad, tasakaalusta naatriumi saamist – lisa valikusse rohke kaaliumisisaldusega toite, nagu värsked puu- ja köögiviljad

  • Soolatud ja suitsutatud tooteid söö võimalikult harva.

  • Piira magusate jookide tarbimist. Pooleliitrises karastusjoogis on umbes 10 teelusikatäit suhkrut. Eelista nektarile ja mahlajoogile mahla, meeles pidades, et ka mahlades on n-ö looduslikke suhkruid. Mahla ei tohiks juua üle ühe klaasi päevas. Parim jook on vesi.

  • Kui koogist on raske loobuda, siis võta väiksem tükk või jaga seda kellegagi.

Allikas: Tagli Pitsi, Kritin Salupuu "Tervislik toitumine"