, 9. august 2020 11:00
Lõuna- või õhtusöögi tellimisel jälgi taldrikureeglit: vähemalt poole taldrikust peaksid moodustama aedviljad.Foto: Vida Press
Kodus on palju lihtsam järgida tervisliku toitumise põhimõtteid kui väljas süües. Siin on mõned head nipid, mis aitavad ka restoranis või kohvikus parimaid valikuid teha.
- Väljas süües võta prae koostises väiksem lihatükk, selle asemel söö rohkem köögivilju.
- Väljas süües eelista hautatud ja keedetud toitu praetud toidule ning lõuna- või õhtusöögi tellimisel jälgi taldrikreeglit: vähemalt poole taldrikust peaksid moodustama aedviljad.
- Väldi frititud toitu, sest üldjuhul ei vahetata õli fritüürides piisavalt tihti. Samuti suureneb frittimise käigus toidu energiasisaldus.
- Paneeritud toitude söömisel arvesta, et paneering imab endasse palju rasva, mistõttu toidu energiasisaldus on suurenenud.
- Päevapraadi süües ära liialda rasvaga. Valides väljas süües midagi rasvarikast, näiteks Kiievi kotleti, vali lisandiks midagi väherasvast, näiteks eelista keedetud kartuleid ahjukartulitele, värsket salatit majoneesikastmega salatile.
- Lõunasöögirestoranides on päevapraed suhteliselt soolased. Kui su toidukorrad on soolarikkad, tasakaalusta naatriumi saamist – lisa valikusse rohke kaaliumisisaldusega toite, nagu värsked puu- ja köögiviljad
- Soolatud ja suitsutatud tooteid söö võimalikult harva.
- Piira magusate jookide tarbimist. Pooleliitrises karastusjoogis on umbes 10 teelusikatäit suhkrut. Eelista nektarile ja mahlajoogile mahla, meeles pidades, et ka mahlades on n-ö looduslikke suhkruid. Mahla ei tohiks juua üle ühe klaasi päevas. Parim jook on vesi.
- Kui koogist on raske loobuda, siis võta väiksem tükk või jaga seda kellegagi.
Allikas: Tagli Pitsi, Kritin Salupuu "Tervislik toitumine"
4 KOMMENTAARI