Vaktsineerimine põhjustab väga harva raskeid kõrvaltoimeid. Foto: Vida Press
Lapsed
19. veebruar 2019, 11:15

VAKTSIINIDE KÕRVALTOIMED: siin on möödunud aasta 23 tõsisemat juhtumit (6)

2018. aastal saadeti Ravimiametile 114 teatist vaktsiinide võimalike kõrvaltoimete kohta, neist 23 teatises kirjeldati vähemalt ühte tõsist kõrvaltoimet, 91 juhul polnud kõrvaltoimed tõsised.

Siin on Ravimameti andmetel juhtumid, mille korral vaktsineerimise kõrvaltoimeid hinnati tõsiseks.

Rotaviiruse nõrgestatud vaktsiin, 16 teatist

  • 12 juhul haigestusid lapsed rotaviiruslikku gastroenteriiti, kuigi olid saanud kõik immuniseerimiseks vajalikud annused (sõltuvalt vaktsiinist 2 või 3 annust). Kahel juhul haigestusid lapsed rotaviiruslikku gastroenteriiti enne täieliku vaktsinatsioonikuuri läbimist või vahetult pärast viimast annust.
  • Ühel juhul tekkis haiglaravi vajanud kõhulahtisus ja palavik kaks päeva pärast rotaviiruse vaktsiini 1. annust. Lisaks sai laps samal päeval B-hepatiidivastast ja viievalentset vaktsiini.
  • Ühel juhul tekkisid lapsel pärast rotaviiruse vaktsiini 1. annust seedehäired, gaasivalud ja atoopiline dermatiit. Pärast 2. annust tekkisid uuesti gaasivalud ning atoopiline dermatiit ägenes. Samaaegselt rotaviiruse vaktsiiniga sai laps kuuevalentset vaktsiini.
  • 14 teatise puhul on seos rotaviiruse vaktsiini ja reaktsiooni vahel tõenäoline või võimalik. Kahel juhul ei ole võimalik seost hinnata. Kahtlustati toime puudumist, kuid lapsed ei olnud läbinud täielikku vaktsineerimisskeemi, mistõttu ei saanud hinnata, kas lapsel tekkinud gastroenteriidi sümptomid võisid olla tingitud täielikult väljakujunemata immuunsusest või teise infektsiooni ja vaktsinatsioonijärgse vaktsiiniviiruse erituse tõttu. Kõik 16 last paranesid täielikult.

Ükski vaktsiin ei ole 100% efektiivne, annab Ravimiamet teada. Efektiivsus sõltub ühelt poolt haigustekitajast (viirusel on mitmeid erinevaid genotüüpe ja kõigi vastu ei pruugi vaktsiin ühesuguselt efektiivne olla), teiselt poolt on organismil erinev võime kaitsekehi toota.

Vaktsiin hoiab ära enamiku raskeid ning potentsiaalselt surmavaid haigusi. Vaktsiini kõrvaltoimed ei ole ohtlikumad kui haigus ise. Raskeid kõrvaltoimeid esineb väga harva. Ravimiametile teatatud juhtudel vajasid lapsed haiglaravi vaid mõne päeva vältel ning paranesid kiiresti.

Tuberkuloosi nõrgestatud elusvaktsiin (BCG), 3 teatist

  • Sünnitusmajas vaktsiini saanud lapsel tekkis kahe kuu vanuselt lümfisõlmede abstsess. See on teadaolev harvaesinev kõrvaltoime. Sageli seostatakse abstsesside teket vale vaktsineerimise tehnikaga  - liiga sügavale tehtud süst suurendab abstsessi tekkeriski. Laps paranes.
  • Sünnitusmajas vaktsiini saanud ja umbes nelja kuu vanuselt granulomatoostõppe (geneetiline immuunsüsteemi kahjustav haigus) haigestunud lapsel tekkis dissemineerunud BCG infektsioon. Granulomatoostõve tõttu tehti luuüdi siirdamine, kuid sellele järgnes luuüdi hülgamise reaktsioon ning immuunsuse languse tõttu lisandus ka muu bakteriaalne infektsioon. Laps saab jätkuvalt tuberkuloosivastast ravi, planeeritud on uus luuüdi siirdamine.

  • Sünnitusmajas vaktsiini saanud ning nelja kuu vanuses leukeemiasse (verevähki) haigestunud lapsel tekkis immuunsuse languse tõttu BCG üldinfektsioon, mis ei allunud tuberkuloosivastasele ravile. Laps suri BCG üldinfektsiooni 1 aasta 2 kuu vanuses.

Tuberkuloosi nõrgestatud elusvaktsiin on vastunäidustatud, kui vastsündinul on immuunpuudulikkus. Kahel BCG üldinfektsiooni juhul olid lapsed sündides terved. Immuunsuse langus muu põhihaiguse (kasvajaline verehaigus ja immuunsüsteemi kahjustav haigus) tõttu võimaldas süstekohas olevatel antigeenidel, st tuberkuloosi nõrgestatud elus bakteritüvedel põhjustada süsteemset infektsiooni.

Difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi neljavalentne vaktsiin,  1 teatis

  • 7-aastasel lapsel tekkis anafülaktiline reaktsioon. Laps vajas kohest ravi ning paranes täielikult.

Anafülaktilised ja allergilised reaktsioonid tekivad tavaliselt 5-30 minutit pärast vaktsineerimist. Seetõttu soovitatakse jääda tervishoiuasutusse jälgimisele vähemalt 10 minutiks pärast süsti. Arstiga tuleks kohe ühendust võtta, kui pärast tervishoiuasutusest lahkumist tekib mõni neist sümptomitest: järsk ja tõsine enesetunde halvenemine, pearinglus ja teadvusekadu (vererõhu langusest), kiirenenud südamerütm koos hingamishäiretega, samuti järsku tekkiv näoturse.

Difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi, Haemophilus influenza B tüüp viievalentne vaktsiin, 1 teatis

  • 6-kuusel lapsel tekkisid neli päeva pärast vaktsineerimist öine äkiline hingamisraskus, paanikahoog ja larüngiit. Laps vajas haiglaravi ning paranes täielikult. Kuigi ajaliselt tekkisid reaktsioonid pärast vaktsineerimist, olid need pigem tingitud samaaegsest viirusinfektsioonist.

Puukentsefaliidi inaktiveeritud vaktsiin, 1 teatis

  • 8-aastane laps haigestus puukentsefaliiti vaatamata esmasele vaktsinatsiooniskeemile kolme annusega ning ühele tõhustusannusele. Laps oli haiglaravil ning paranes.

Papilloomiviiruse vaktsiin, 1 teatis

  • 12-aastasel tüdrukul tekkis nädal pärast vaktsineerimist süstekoha reaktsioon,  vaktsinatsioonikoha tihkenemine, hiljem kujunes vaktsinatsioonikoha abstsess, mis vajas antibakteriaalset ravi.