Kui hääl on ära, mõjub häälepaeltele eriti laastavalt sosistamine. Foto: Vida Press
Hea nõu
25. veebruar 2019, 13:55

HÄÄL ON ÄRA? Ära riku häälepaelu ja proovi hoopis neid viit nippi!

Mida teha, kui hääl on ära? „Kõige lihtsam, ent samas kõige raskemini teostatav soovitus on mitte rääkida," ütleb Apotheka proviisor Merle Niglas. Mis veel aitaks, kui täielikule vaikuserežiimile pole võimalik üle minna?

Oma hääle peale mõtleb enamik inimesi alles siis, kui see on ühtäkki kadunud. Riskirühmaks on eelkõige inimesed, kes kasutavad häält iga päev keskmisest enam  – lauljad, õpetajad, näitlejad, ent ohustatud on ka need, kes langevad külmetushaiguse küüsi. 

Kõige sagedamini kaob hääl ära külmal ja niiskel ajal, kui nõrgenenud immuunsüsteemi tõttu haigestutakse viirushaigustesse. Häälekurrud hakkavad punetama ja tursuvad, häälepilu ei sulgu enam korralikult ja hääl muutub kähedaks. See omakorda viitab, et on tekkinud kõripõletik ehk kõri limaskesta ja kudede põletikuline seisund. Kui häälepaelad on ülekoormatud ja põletikus, võtab taastumine veidi aega. 

1. Vaikuserežiim

Kõige lihtsam, ent samas kõige raskemini teostatav soovitus on mitte rääkida. Kui vähegi võimalik, tuleks kinni pidada täielikust vaikimisrežiimist. Eriti laastavalt mõjub häälepaeltele sosistamine. Hingata tuleks nina kaudu ning korduvate köhatamiste asemel on mõistlik korralikult köhida – see koormab häälepaelte tundlikku limaskesta vähem. Aga vaikimisest üksi ei piisa – tegelikult ei tohiks sel ajal ka muusikat kuulata, sest ka see paneb häälepaelad liikuma.

2. Loputa nina, kurista kurku

Hääle kadumine on tihti seotud ülemiste hingamisteede viirushaigustega. Kui hääl ära, on inimesel tihti ka nohu ja mõnikord kurguvalu.

Apteekrina olen palju head tagasisidet kuulnud nina suuremahulise loputamise kohta – inimesed on suisa öelnud, et kui kõik muu oli läbi proovitud ja tekkinud oli juba lootusetusetunne, tegi nina loputamine imet ja nohu taandus hämmastavalt ruttu. Apteegis on müügil Neilmed Sinus Rinse ninaloputuspudel ja soolasegu pakid, sama lahusega võib vabalt ka kurku kuristada, et eemaldada limaskestale kinnitunud viirused ja bakterid. Abi võib olla ka kloorheksidiini sisaldava suuveega kurgu kuristamisest – kloorheksidiinil on antiseptiline toime, mistõttu peaks see põletikulisele limaskestale rahustavalt mõjuma. Kuristama peaks 2-3 korda päevas ja pärast seda ei tohi 30 minuti jooksul süüa ega suud loputada.

3. Soe aur

Kiire tulemuse annab kaks korda päevas ettevaatlikult sooja auru tegemine. Soe aur niisutab kurku ja häälepaelu. Hea oleks lisada ka õlisid või inhalatsioonisegusid. Proovida võiks näiteks Apropos inhalatsioonisegu või Carmolise tilku, mis leevendavad kurguärritust ja mõjuvad rahustavalt neelule ja häälepaeltele. Kindlasti tuleb kuuma vee ja auruga olla üliettevaatlik, et ei tekiks põletust.

4. Ohtralt vedelikku

Kindlasti tuleks limaskestadele tagada ka küllaldane niisutus ja juua rohkelt vett ja teed. Vedelike tarbimine niisutab limaskesta ning muudab keha võimekamaks bakterite, viiruste ja allergeenide vastu. Hea on toatemperatuuril vesi, mahl või kissell. Juua võib ka puljongit või teed meega – head on  spetsiaalsed kurguteed, mis sisaldavad salveilehti ja saialilleõisikuid ning aitavad leevendada ka kurguvalu.

5. Väldi tsitruselisi

Apelsinid, sidrunid ja teised tsitruselised mõjuvad häälepaeltele halvasti. Vältida tuleks ka vürtsikaid toite ja piimatooteid.

Kui hääl ei tule kolme-nelja päeva möödudes tagasi, tuleb pöörduda arsti poole.