Veresuhkru taseme määramine aitab avastada varakult diabeeti. Foto: Vida Press
Hea nõu
26. veebruar 2019, 09:45

DIABEET VÕIB TULLA HIILIVALT: eestlased alahindavad riski haigestuda

Veebruaris on Apotheka apteekides mõõdetud tasuta veresuhkru taset. Ligi kuu aja jookusl on leitud ligi sada potentsiaalselt eeldiabeeti põdevat inimest.

"Kutsume inimesi jätkuvalt üles apteegis oma veresuhkru taset määrama, et  leida üles kõrgenenud veresuhkru tasemega inimesed enne, kui diabeet süveneb ja hakkab mõjutama elukvaliteeti,“ sõnas Apotheka apteeker Kerli Valge. „Apteegis on veresuhkru taset käinud viimase kuu jooksul mõõtmas ligikaudu pooltuhat inimest, neist ligi sajal on tuvastatud diabeedirisk, mistõttu neile soovitati edasiseks kontrolliks kindlasti arsti poole pöörduda,“ rääkis ta.

„Testimisaktsiooni käigus ilmnes kahjuks selgelt, et inimeste teadlikkus veresuhkrust ning suhkruhaigusest on pigem madal. Alahinnatakse riski diabeeti haigestuda ega osata haigusega seostada sellele viitavaid tunnuseid, nagu pidev väsimus, kaalumuutus, hägustunud nägemine, sage urineerimine või suukuivus,“ tõdes apteeker.

Eesti Diabeediliidu presidendi Ulvi Tammer-Jäätese sõnul põevad Eestis paljud inimesed eeldiabeeti või 2.tüübi diabeeti seda ise teadmata, sest haigus on hiiliv ja annab endast märku alles siis, kui tekivad juba tüsistused. „Seepärast on oluline, et veresuhkru taset mõõdaksid kõik need, kes on  ülekaalulised, hädas kõrge vererõhuga, vererasvade ainevahetuse häirega või üle 40-aastased inimesed, kelle lähisugulaste seas on esinenud diabeeti või kel on endal olnud elu jooksul kõrgenenud veresuhkru näit.“

Veresuhkru taset saab veebruari lõpuni määrata tasuta üle Eesti 20 Apotheka apteegis. Registreeruda saab aadressil apotheka.ee, aga ka apteegis kohapeal või apteeki helistades.

Veresuhkru taset saab apteekides määrata ka muul ajal, kuid siis pole see tasuta.