Et liigestele mitte liiga teha, tuleb kehakaal kontrolli all hoida. Foto: Vida Press
Hea nõu
1. märts 2019, 12:29

ORTOPEED HOIATAB: isegi üks lisakilo suurendab survet põlveliigesele 3–6 korda (3)

Kui põlved valutavad ja ragisevad, tuleks astuda kaalule ja loota, et see ebaõiglaselt aus masin ei ütleks: palun seiske minu peale ühekaupa! On teada-tuntud tõsiasi, et ülekaal teeb liigestele liiga. Kuid põhjuseid, miks liigesed ja lihased valu teevad, on teisigi.

 Ambulatoorse ja kirurgilise ortopeedilise raviga tegeleva haigla Ortopeedia Arstid ortopeed Armin Heiman selgitab, et põhjused, miks lihased ja liigesed valutavad, võib laias laastus jagada kaheks – ülekoormusest põhjustatud traumad või (põletikulised) haigused.

 „Ülekoormus võib tekkida nii spordiga ülepingutamisel kui ka raske füüsilise töö tagajärjel. Ka siis, kui töö iseloom sunnib sundasendisse. Samuti võib liigesevalu põhjustada pikaajaline ülekaal,“ räägib doktor Heiman. „Uuringud näitavad, et üks lisakilo suurendab survet põlveliigesele 3–6 korda,“ nendib ta.

Ortopeedi sõnul peaksid ülekaalulised inimesed loomulikult rohkem liikuma, et kaalu alandada. Vältida tuleks aga spordialasid, mis liigeseid liigselt põrutavad või koormavad, näiteks jooks ja hüppespordialad. „Eelistada tuleks liigesesõbralikumaid tegevusi, näiteks kepikõndi, rattasõitu või ujumist. Ülekaalulised peaksid alustama lühiajalisest liikumisest, koormust järk-järgult suurendades. Aeroobseid treeninguid võib kombineerida jõusaali ja lihastreeningutega. Lõpuks võiks liikumine kujuneda igapäevaharjumuseks,“ rõhutab tohter.

Ülekaalulistel tuleks vältida spordialasid, mis liigeseid liigselt põrutavad või koormavad, näiteks jooks ja hüppespordialad. Foto: Vida Press

 Liigesed kuluvad vanusega

 Peale ülekoormusest põhjustatud lihasvalu tekitavad liigeseprobleeme ka haigused. Ortopeed märgib, et muutustega liigeses ehk liigese kulumisega on seotud ka põletikulised liigesehaigused, nagu reumatoidartriit ehk reuma ja psoriaatriline artriit – need haigused käivad kaasas inimese vananemisega. „Lihaste ja liigeste reaktiivset valu võib esineda ka teatud viirushaiguste, näiteks gripi korral. Pärilikkus mängib samuti olulist rolli liigeseprobleemide tekkel.“

Liigeste kulumine on seotud ka varasemate traumadega. „Kui kõhr on saanud vigastada, suureneb liigespindade hõõrdumine üksteise vastu, mis viimaseid kahjustab. Sidemevigastuste korral tekib n-ö liigese loksumine, mis omakorda kiirendab kõhrepindade kahjustumist,“ selgitab doktor Heiman.

Kui valu liigeses tekib, on esmane ravivõte tohtri sõnul koormuse vähendamine ja rahu andmine valutavale piirkonnale. „Füüsilist pingutust nõudvalt töölt tuleks sellisel juhul koju jääda. Valu leevendamiseks võib kasutada valuvaigisteid (ibuprofeeni, paratsetamooli) ja vigastuse korral tuleks kasutada külmakotti.“

 Vahel on vaja operatsiooni

Suurema trauma korral tuleks aga kohe minna erakorralise meditsiini osakonda ehk EMOsse. „Traumade korral võib olla vaja kiiret operatiivset ravi, mis kuulub tavaliselt EMO ortopeedi kompetentsi.“

Millal peaks aga liigesevaluga kimpus inimene pöörduma ortopeedi vastuvõtule? M„Vastuvõtule pöördumist tasub kaaluda siis, kui kodused ravimeetodid või perearsti  määratud ravi ei ole 2–4 nädalaga tulemust andnud,“ ütleb doktor Heiman.

 Ortopeedi vastuvõtul tehakse kliinilise teste, röntgenpilt, ultraheli- ning vajadusel kompuuteruuring, täpsustamaks diagnoosi ja määramaks vigastuse ulatust. Ravimeetodid sõltuvad valu põhjustest.

 „Liigese kulumisest põhjustatud valu ja põletikulisi liigesehaigusi ravitakse enamasti mitteoperatiivselt, kombineerides valuravi ning taastus- ja elektriravi protseduure. Kui liigese kõõluse, kõhre või sidemete traumaatilise kahjustuse tõttu on liigese liikuvus ja funktsioon oluliselt piiratud, saab vigastatud liigese struktuuri taastada kirurgilisel teel,“ selgitab ortopeed.

 „Samuti on operatsioon näidustatud liigese krooniliste kõhrekahjustuste korral, mis põhjustavad tugevat valu ning muude ravimeetoditega ei leevene. Ulatusliku kõhrekahjustuste korral asendatakse inimese enda liiges tehisliigesega ehk tehakse liigese endoproteesimine,” selgitab doktor Heiman.

Kuidas aga ennetada lihastele ja liigestele liiga tegemist? „Kehakaal tuleb kontrolli all hoida, regulaarselt liikuda ja tervislikult ning mitmekülgselt toituda,“ rõhutab ortopeed.