Inimese papilloomiviiruse vastu saab tasuta vaktsineerida 12-14aastaseid tüdrukuid. Foto: Vida Press
Keha
4. märts 2019, 10:39

Eestis kasvab jätkuvalt haigestumine emakakaelavähki (3)

Täna tähistatakse üle maailma HPV ehk inimese papilloomiviiruse teadvustamise päeva, mille siht on rääkida sellega seotud haigustest ning ennetamisest vaktsineerimisega. Eestis on haigestumus ja suremus emakakaelavähki üks kõrgemaid Euroopas.

 

„HPV on inimeselt-inimesele leviv viirus, millega nakatub elu jooksul ligi 80% inimestest. Mõned papilloomiviiruse tüübid võivad põhjustada pahaloomuliste kasvajate teket genitaalpiirkonnas ning suuõõnes. Emakakaelavähk moodustab 80%  inimese papilloomiviirustest tingitud kasvajatest,“ ütles terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Irina Filippova.

 

Eestis on haigestumus ja suremus emakakaelavähki üks kõrgemaid Euroopas. Emakakaelavähk on väga tõsine haigus - peale emakakaelavähi diagnoosimist elab 80% haigetest kauem kui aasta ja 40% kauem kui viis aastat.

Haiguse kujunemise algjärgus tekib emakakaela rakkude düsplaasia, kus rakkude normaalne kasvamine häirub.  Uuringu „Vähihaigestumus 2009–2013 ja 20 aasta trendid Eestis“ tulemused näitasid, et emakakaelavähi haigestumus suureneb Eestis jätkuvalt ja suremus ei vähenenud.

Haigekassa andmetel põdes eelmisel aastal Eestis emakakaelavähki 803, häbemevähki 123, keelepõhja-, mandlite- ning suuneeluvähki 83, anaalvähki 82 ja tupevähki 45 naist. Erineva astme düsplaasia ehk vähieelse seisundiga elas 2018. aastal Eestis üle 5000 naise.

 

Alates 2018. aastast vaktsineeritakse Eestis tasuta riikliku immuniseerimiskava raames inimese papilloomiviiruse vastu 12-14-aastaseid tütarlapsi. Vaktsineerimise peamine eesmärk on hoida ära HPV-st tingitud vähke, eelkõige emakakaelavähki.

 

Irina Filippova sõnul on HPV vaktsiine maailmas kasutatud alates 2006. aastast, tänaseks on üle maailma manustatud üle 270 miljoni HPV vaktsiini doosi. Filippova sõnade kohaselt on vaktsiinide pikaajalist kaitseefektiivsust tõestanud mitmed mahukad teaduslikud uuringud. 

HPV-vaktsineerimise hõlmatusega riikides kõige kõrgema emakakaelavähi tekkeriskiga tüvedesse (16 ja 18) nakatumine vähenenud umbes 90 protsent.