Teadlased ei leidnud seost vaktsineerimise ja autismi vahel. Foto: Vida Press
Uudised
5. märts 2019, 13:18

VÄRSKE UURING TÕESTAB: vaktsineerimine ei põhjusta tõesti autismi (10)

Värske suur uuring tõestas, et laste vaktsineerimisel ja autismi tekkel pole seost. Teadlased on aga skeptilised, et neil õnnestub vaktsineerimisvastaseid ümber veenda. 

Taani teadlased ei leidnud seost MMR-vaktsiini ja autismi vahel. (MMR-vaktSiin kaitseb leetrite, punetiste ja mumpsi eest.) Üle 650 000 Taani lapse terviseandmete põhjal ei leitud seost autismi  tekke ja vaktsineerimise vahel, ütles juhtivteadur Anders Hviid.

Samas on Hviid skeptiline, et uuring mõjutaks kuidagi vaktsineerimisvastaseid aktiviste. „Ma ei usu, et me suudaksime veenda vaktsineerimisvastaseid,“ ütles Hviid, kes on mures hoopis lapsevanemate pärast, kes puutuvad internetis kokku pseudoteaduslike väidete ja propagandaga.

Seosest autismi ja MMR-vaktsiini vahel hakati rääkima paarkümmend aastat tagasi, kui mainekas ajakirjas The Lancet ilmus artikkel, kus väideti, et lastel arenes  nelja nädala jooksul pärast vaktsineerimist autism.  Artikkel äratas suurt tähelepanu, kuid hiljem selgus, et uurimisandmed olid võltsitud.

Kuigi arvukad hilisemad uuringud on tõestanud, et MMR-vaktsiini ei põhjusta autismi, kasutavad vaktsiinivastased seda artiklit ikka argumendina. Seetõttu otsustasid Hviid ja tema kolleegid teha veel ühe mahuka uuringu.

Taani uurijad ei leidnud vaktsineerimisel kõrgenenud autismiriski isegi neil lastel, kellel oli suurem tõenäosus autismi tekkeks, näiteks kui nende õel või vennal oli see diagnoos.

Nakkushaiguste eksperdid on nimetanud uut uuringut võimsaks tõestuseks, et vaktsiinid ei põhjusta autismi. Samas mainivad eksperdid, et kuna vaktsineerimisvastane liikumine ei toetu faktidele, teadusele ega loogikale, ei pruugi uuring neid ümber veenda.

Allikas: WebMD