Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
16. juuli 2019, 14:28

Üheksa nõuannet kaalukaotuseks eakamale härrale (1)

Võib tunduda, et 50 eluaasta möödudes on palju raskem kaalu kaotada – tegelikult nii ka on. Su ainevahetus on aeglustunud ning dieet, trenn ja muud abinõud muutuvad aina vähem tõhusaks. Ära muretse, kõik pole siiski veel kadunud – kaalulangetamiseks pead tegema läbimõeldud otsuseid. Men's Health pakub üheksat nõuannet, mis aitavad ka eakamal mehel kaalu kaotada.

1. Söö rohkem puu- ja köögivilju

Et kaalu kaotada, pead loomulikult tarbima vähem kaloreid kui organism jõuab ära kulutada. Jättes vahele nõuanded, mida vähem süüa, keskendume sellele, mida just rohkem tarbida – puu- ja köögivilju. Need sisaldavad väärtuslikke kiudaineid ja mineraale, mida inimene vananedes aina rohkem vajab. Valmista huvitavaid salateid ning hoia alati igaks juhuks köögivilju sügavkülmikus.

2. Hangi multikeetja

Multikeetja on praeguse aja kokkamise juures oluline trend. See võimaldab lihtsalt ja rasvavabalt valmistada kõiksuguseid toite – lihtsalt vala köögiviljad koos potti, vali programm ning oota toidu valmimist. Lihtne, eks ole!

3. Saa kaaluga sõbraks

Kaalu end igal hommikul. Kui näed, et kaalunumber on kerkinud, saad toitumise ning trenniga seda korrigeerida. Siiski ära igapäevastele kaalukõikumistele suurt tähelepanu pööra – oluline on muutus pikema perioodi vältel.

4. Jälgi, kuidas sa sööd

Peamine soovitus – ära kiirusta söömisega! Autos või nappidel tööpausidel näksimine ei mõju organismile hästi. Söömisele tuleb keskenduda ja igat suutäit nautida. Uuringud näitavad, et söömise ajal teleka vaatamine pole samuti kaalukaotusele kasulik.

Foto: PantherMedia/Scanpix

5. Lõpeta liigse suhkruga karastusjookide joomine

Karastusjoogid on suured kaloripommid, kuid ei täida kõhtu. 150 kalorit sisaldav purk koolat läheb kiiresti kurgust alla, kuid sama palju kaloreid kätkev salat annab püsiva täiskõhutunde.

6. Tee erinevaid treeninguid

Uuringud on näidanud, et eakamad inimesed, kes kombineerisid 30 minutit aeroobset- ja 30 minutit jõutreeningut kolmel päeval nädalas, vähendasid rohkem keha rasvasisaldust ning kasvatasid lihasmassi.

7. Leia uus ja huvitav spordiala

Sõpradega koos uue hobi leidmine aitab sul lõbusalt aega veetes kaalu kaotada. Heaks variandiks on jalg- või korvpall, kuid kui soovid rahulikumat spordiala, võid proovida kepikõndi, rattasõitu või ka Eestis populaarsust koguvat disc-golfi.

8. Proovi vahelduvat paastumist

Vahelduv paastumine võib kõlada hirmutavana, kuid see tähendab lihtsalt seda, et sa sööd vaid kindlatel kellaaegadel. Toidu keelamine määratud perioodiks soodustab organismi energia saamiseks glükoosi asemel ketoone lagundama, mis pärinevad rasvadest. Proovi kõigepealt kaheksa või üheksa tundi söömata olla – arvesta sisse ka unetunnid! Kui see sulle sobib, siis võid proovida kuni 12tunniseid paastusessioone.

9. Alusta joogaga

Jooga aitab säilitada mobiilsust, mis eluaastate kogunedes kaduma hakkab. Ainult joogaga sa tõenäoliselt palju kaalu ei kaota, kuid see on teisi dieedi- ja trennitoiminguid toetav harjumus