Lämbumisohus olnud poiss on tagasi koolis. (Pilt on illustratiivne).Foto: Vida Press
Lapsed
7. märts 2019, 13:42

POISS TÕMBAS KOMMI KURKU JA HAKKAS LÄMBUMA: õpetaja päästis lapse kuulsa Heimlichi võttega (5)

Möödunud nädalal juhtus ühes Soome koolis väga ehmatav lugu: kolmanda klassi poiss hakkas lämbuma, kui ta tõmbas kommi kurku.

Õpilased tegid inglise keele tunnis harjutusi ja erandkorras oli neil lubatud kommi süüa, kuid üheksa-aastane poiss tõmbas selle kogemata kurku, kirjutab Iltalehti hirmutavast juhtumist.

Poiss üritas algul vett peale juua, ent tal ei õnnestunud neelata. Õpetaja vaatas algul, kas poisil on hakanud halb ja ta oksendab, kuid siis märkas, et poiss ei saa hingata. Sel hetkel ei suutnud laps enam ka rääkida.

Kõigepealt palus õpetaja poisil kummarduda, et ta saaks seljale koputades kurgust võõrkeha lahti, kuid mõne korra koputamise järel oli selge, et sellest polnud mingit kasu.

Siis otsustas õpetaja teha Heimlichi võtet ja poiss hakkas taas hingama. Kiirabi jõudis kohale siis, kui hädaoht oli möödas, kuid laps viidi siiski haiglasse kontrolli.

Poisi ema Maria Leivo tänab õnne, et lämbumisohus poisil oli lähedal täiskasvanu, kes oskas targalt tegutseda. "Õnneks helistas ta mulle alles siis, kui kõik oli läbi ja poiss oli juba kiirabis. Need on sellised kõned, mida ükski vanem ei taha saada, kuid õpetaja alustas lausega: "Nüüd on kõik hästi.""

Ema märkis, et ta on last alati hoiatanud kõvade kommide eest, et need võivad kurku minna. "Nüüd ta sai aru, et emal oli õigus," suudab ema juba nalja teha.

Õpetaja Jarno Järvinen mainis, et sai head esmaabioskused sõjaväes. Poolteist aastat tagasi värksendas ta teadmisi kordusõppustel. Ta peab enesestmõistetavaks, et inimesel on mingidki teadmised esmaabist. Ta rõhutas, et sellistes olukordades on vaja tegutseda kiiresti.

Õnneks pole tema seitsme aasta pikkuse karjääri jooksul nii raskeid olukordi ette tulnud. Lämbumisohus olnud poiss on juba tagasi koolis.

Mis on Heimlichi võte?

Selle võtte leiutas Ameerika arst Henry Heimlich. Võtte abil saab eemaldada hingetorru kinni jäänud võõrkeha.

Esmaabikoolitusfirma Medfirst soovitab tegutseda nii:

Heimlichi võte. Foto: Vida Press
  • Kui löögid seljale ei aita, proovige teha kõhutõmbeid ehk nn Heimlichi võtet.
  • Seiske kannatanu selja taha ja võtke tal mõlema käega ümbert kinni. Veenduge, et ta ülakeha on ettepoole kallutatud.
  • Pange üks käsi rusikasse surult vastu kannatanu kõhtu naba ja rinnaku vahele ja haarake teise käega rusikast kinni ning lükake see järsult sisse- ja ülespoole kuni viis korda.