Seljaaju kahjustuse tagajärjel on Reili õlavöötmest altpoolt halvatud ning vajab ööpäevaringselt järelvalvet ja hooldust. Foto: Erakogu
Lapsed
11. märts 2019, 17:56

ULATA ABIKÄSI! Seljaajukahjustusega laps vajab püsivalt annetajate tuge

6aastane Reili sündis diafragmaalsongaga ning teisel elukuul avastati ka tüsistusena seljaajukahjustus.TÜ Kliinikumi Lastefond on toetanud  Reilit 2013. aasta septembrist.

Laps vajab püsivat toetuse jätkumist ravitoidu, toitmissüsteemide, süstalde ja süstevee eest tasumiseks ning abi elektrilise ratastooli soetamisel.

6-aastane Reili vajab suurema osa ööpäevast hingamisaparaadi tuge, mille tõttu on raskendatud ka suu kaudu söömine. Seljaaju kahjustuse tagajärjel on ta õlavöötmest altpoolt halvatud ning vajab ööpäevaringselt järelvalvet ja hooldust. Seljaaju kahjustuse tõttu   ei suuda Reili kontrollida oma kehatüve ning alajäsemete lihaste tööd, kuid ülajäsemete motoorika on osaliselt säilinud ning ajapikku ka paranenud.

Pere soovis soetada Reilile koduseks kasutamiseks elektrilise ratastooli, millel on mitmes mõttes lapsele positiivne mõju. Esiteks tagab see lapsele iseseisva liikumisvõimaluse ja teda saab paremini kaasata pere tegevustesse kui ka ühiskonda laiemalt. Teiseks soodustab liikumine tema sensomotoorset arengut, kuna võimalus uute kogemuste saamiseks ja iseseisvaks avastamiseks ning õppimiseks on suurem.

Uskumatu areng

Pere soetas kolm aastat tagasi Reilile riikliku toe abil välitingimustesse sobiva elektrilise ratastooli, mis on end kuhjaga ära tasunud. Kahjuks ei saa seda ratastooli suuruse ja õuest koguneva mustuse tõttu kasutada toas, eelkõige seetõttu, et Reili on lamav laps ja veedab suure osa ajast põrandal mängides. Kuna riigi abiga teist ratastooli soodustusega soetada ei saa, siis leidis pere lapsele korralikus seisus kasutatud ratastooli, mille soetamisse andis 90% ehk 2941 euro suuruse panuse Lastefond.

Lastefond jätab heade annetajate toel ka Reilile vajaliku ravitoidu, toitmissüsteemide, süstalde ja süstevee eest tasumist kuus u 230 euroga. Lapse ema märgib, et Lastefondi annetajate toetus on olnud väga oluline. “Olete teinud meie elu elamise võimalused inimväärsemaks ning meil on olnud võimalus panustada ka ise lisaks meditsiinivahendite soetamisele muudele väga vajalikele Reili arengut toetavatele abivahenditele.”

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves märgib, et fond on Reilit toetanud juba üle viie aasta ja näinud selle aja jooksul uskumatut arengut. “Tüdruk, kelle prognoos oli jääda täielikult lamavaks lapseks, on praegu elektrilise ratastooliga ise ringi liikuv, maailma vastu huvi tundev, elav ning rõõmsameelne tüdrukutirts. Hämmastav, kuidas pere on leidnud jõudu, jaksu ja erinevaid võimalusi Reilit järjepidevalt ja väsimatult arendada ning õpetada. Meil on äärmiselt hea meel, et heade annetajate toel oleme saanud pisutki abiks olla raviga seonduvate kulude katmisel ning perel on jäänud rohkem jõudu ja vahendeid panustada muude oluliste asjade jaoks.”

Reili ravikulude katmisel on võimalik ulatada abikäsi, tehes ühekordse või püsiva annetuse SA Tartu Üikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole, märkides selgitusse “Reili”:

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Luminor IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813