Tuntud peosaarelt Ibiza võib "suveniirina" kaasa saada ka tripperi. Foto: Vida Press
Keha
13. märts 2019, 13:35

SUPERTRIPPERI MÜSTEERIUM ON LAHENDATUD: selgus tuntud peopaik, kust naised said ohtliku nakkuse (43)

Jaanuaris kirjutas Briti meedia kahest naisest, kes olid haigestunud raskesti ravile alluvasse nn supertripperisse. Uuriti, kas nad on saanud nakkuse ühest Euroopa peopaigast, kuid täpset kohta ei nimetatud.

Nüüd kirjutab Daily Mail, et nakkuse saanud Briti naisi ühendab Hispaania ehk pidutsejate Mekana tuntud saar Ibiza.

Daily Mailist selgub, et üks naistest harrastas kaitsevahenditeta vaginaal- ja anaalseksi mehega, kes oli tulnud just Ibizalt puhkuselt. Teine naine oli seksinud kaitsevahenditeta paljude meestega puhkuse ajal Ibizal. Mehed olid britid.

Need kaks naist õnnestus haigusest terveks ravida, kuid tavaline tripperi ehk gonorröa ravi supertripperi korral ei aita. Üks naine sai terveks esimese ravikuuriga, teine vajas pikemat ravi. 

Kuigi praegu on supertripperi juhtumid harvad, hoiatavad tervishoiutöötajad, et ravile raskesti alluv haigus võib hakata levima kogu Euroopas. Maailma Tervishoiuorganisatsioon on juba ammu hoiatanud superbakteri põhjustatud tripperi eest, mida ei õnnestu tavaliste antibiootikumidega ravida, kuna bakter on muutunud antibiootikumidele resistentseks. 

Gonorröad ehk tripperit tekitab gonokokk Neisseria gonorrhoeae. Nakkusallikaks on gonorröad põdev inimene. Gonorröa nagu iga teine suguhaigus võib kulgeda ka täiesti sümptomitevabalt, st haiguse kandjal pole haigusest aimugi. Ravimata haige levitab gonokokke mitu kuud. Pärast ravi alustamist lõpeb nakatamisoht üpriski kiirelt. 

Nakatumist saab vältida, kasutades vahekorra ajal kondoomi.