Leetrite esmasteks haigusnähtudeks on palavik, halb enesetunne, köha ja nohu, silma sidekesta põletik ning valgusekartus. Mõne päeva pärast ilmub nahale iseloomulik lööve, mis algab kõrvade tagant ning levib näole ja kaelale ning hiljem ülejäänud kehale. Foto: Wikipedia
Terviseuudised
14. märts 2019, 11:07

Eestis on tänavu leetritesse nakatunud kümme inimest (12)

Eestis on tänavu leetritesse nakatunud kümme meest vanuses 19–57 eluaastat, kellest kuus said nakkuse reisil olles – leetrid toodi Egiptusest, Sri Lankalt ja Ukrainast.

WHO andmetel kolmekordistus eelmisel aastal Euroopa regioonis leetritesse haigestumine – registreeriti üle 82 000 haigusjuhu, 72 inimest suri. Leetrid levivad praegu puhanguliselt Prantsusmaal, Slovakkias, Poolas, Tšehhis, Leedus; väljaspool Euroopa Liitu eeskätt Ukrainas, samuti Venemaal, Filipiinidel, Madagaskaril, Myanmaris ja  Brasiilias. Mitmes riigis, kus veel paar aastat tagasi registreeriti vaid leetrite üksikjuhud, on haigestumine mitmekordistunud. Näiteks Tšehhis registreeriti 2016. aastal vaid seitse juhtumit,  2017. aastal oli see arv 142 ja 2018. aastal juba 182. Tänavu kahe kuuga on haigestumiste arv jõudnud juba 100 ligi, neist üle poolte on registreeritud Prahas. Kohalike epidemioloogide hinnangul on haigestumise kasv seotud eeskätt immuniseerimishõlmatuse langusega. 

„Kuna uute leetrite haigusjuhtude toomine Eestisse ei ole välistatud kestva ebasoodsa olukorra taustal mitmes nii Euroopa kui ka kaugemas riigis, on väga oluline kaitsta ennast ja oma lähedasi selle väga nakkava haiguse vastu,“ ütleb terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar. Lapsi vaktsineeritakse Eestis immuniseerimiskava järgi kahe (vanuses üks ja 13 eluaastat) MMR-vaktsiinidoosiga, mis annavad pikaajalise kaitse kolme haiguse vastu – leetrid, mumps ja punetised. Laste vaktsineerimine on tasuta. Täiskasvanutel, kes leetreid põdenud pole või kes pole nende vastu vaktsineeritud,  soovitab terviseamet end vaktsineerida kahe MMR-vaktsiinidoosiga. Ka peaksid end uuesti vaktsineerima täiskasvanud, kes on vaktsineeritud kas ühe doosiga või kelle kahe doosiga vaktsineerimine jäi aastatesse 1980–1992.