Iga keskealine mees peaks teadma, kui kõrge on ta vererõhkFoto: Vida Press
Keha
15. märts 2019, 11:26

MEHED TUNGLEVAD ARSTI JUURDE: Matti Nykäneni ja Olli Lindholmi äkksurm ajas neile hirmu nahka (1)

Veebruaris suri Soomes ootamatult kaks kuulsat meest – legendaarne sportlane Matti Nykänen ja rokkstaar Olli Lindholm.  Arstid usuvad, et kuulsuste äkksurmad on mõjunud Soome meestele äratusena.

Viimasel ajal on hakanud arsti juures käima rohkem 40-50aastaseid mehi, kes tunnevad huvi oma tervise vastu, räägivad arstid Iltalehtis. Arstide arvates on selgelt tunda, et midagi on juhtunud. Tavaliselt käivad ka Soome mehed arsti juures vaid siis, kui midagi on juba viga või naine käib peale. Mehed on pannud liikvele ilmselt tuntud keskealiste meeste äkksurmad. Mõlemad olid viiekümnendates eluaastates.

Mehed on võtnud selle teemaks arsti juures ja nad on mures ka oma tervise pärast.  Kõige rohkem soovivad mehed teada vere kolesteroolisisaldust ja vererõhku ning nad tunnevad huvi, kuidas neid näitajaid saab mõjutada. Arstidel on selle üle hea meel, sest iga keskealine mees peaks teadma, missugune on tema vererõhk. Mehed on hakanud pöörama rohkem tähelepanu ka uneapnoele, mida põdes Lindholm. 

Nii mõnegi mehe murel on olnud ka alust, sest on avastatud, et maksanäitajad või veresuhkur pole korras või on vererõhk olnud liiga kõrge.

Kõrge vererõhk ei pruugi algul ju üldse tunda anda. Mõnel mehel on olnud see  juba väga kõrge, aga neil endal polnud asjast aimugi. Mehed on selle imestanud, kuigi rõhk on olnud juba nii kõrge, et on olnud kaalumisel, kas  vaja läheks erakorralist abi.

Arstid märgivad, et kõrge vererõhu põhjuseks on sageli ülekaal, alkoholiga liialdamine ja vähene liikumine.

On ka neid, kes on soovinud alustada taas kolesterooli- või kõrge vererõhu ravi, mille nad on varem mingil põhjusel pooleli jätnud.

Äkksurmade taga on sageli kõrge vererõhk, diagnoosimata ja ravimata diabeet, uneapnoe jm.