Keha

HIINA MEDITSIIN SOOVITAB: nende toitudega puhastad keha ja paned energia taas liikuma! (10)

Toimetas Sirje Maasikamäe, 28. märts 2019, 13:39
Kevadel õige aeg talvel kogutud energia taas liikuma saada, parandada ainevahetust ning äratada oma keha üles. Foto: Vida Press
Hiina meditsiini järgi talvel organismi ainevahetus aeglustub ja keha puhastub aeglasemalt ning kehasse settinud toksiinid saavutavad  kevadel maksimumi. Seepärast ongi kevadel õige aeg talvel kogutud energia taas liikuma saada, parandada ainevahetust ning äratada oma keha üles. 

Kevade värv on roheline. Kevadel kasvavad rohelised köögiviljad on kehale hea toimega. Need aitavad keha puhastada ja maksa energia liikuma panna, kirjutatakse Tervise Alkeemia blogis.

Kevadel sobivad hästi idud, laugud, spinat, sinepi lehed, sibul, lehtsalat, spargel, brokoli, lillkapsas, küüslauk, baklažaan, Hiina kapsas, seller, kartul, maguskartul, koriander.

Kui inimene ärritub ja vihastab kergesti, on see märk liigsest maksa kuumusest. Sellisel juhul soovitatakse magusaid jahedaid toiduaineid, mis rahustavad ja jahutavad maksa: seller, pruunvetikas, lehtsalat, piparmünt, krüsanteemiõied, goji- marjad.

Foto: Pexels

Kevadel sobivad teravad ja magusad toidud

Üles ja väljapoole energiat liigutavad toidud on maitselt magusad ja teravad. Teravad toidud toovad energia keha välispinnale, panevad meid higistama ja energia ning vere naha all liikuma.

Teravad toiduained on sibul, küüslauk, karulauk, ingver, redis, murulauk. Magusad toiduained on mesi, kuivatatud puuviljad, pähklid, seemned, porgand, lootosejuur, hernes, uba, kartul, maguskartul, riis, hirss, oder. 

Foto: Pexels

Verd tugevdavad ja verevoolu stimuleerivad toidud

Maksa peetakse keha vere reservuaariks. Seetõttu on maks verega väga tihedalt seotud ja maksa hea tervis sõltub verest. Vere tugevdamine tugevdab ka maksa.

Vere tugevdamiseks sobivad must seesam, goji-marjad, must riis, Kreeka pähklid, mooruspuu marjad, spinat, idud, seller, peet, Hiina heinputk, pojeng. 

Foto: Pexels

Magus maitse tugevdab põrna. Kui kevad on maksa aktiivsuse aeg, siis põrn on aktiivne nn vahe-aastaaegadel – ühe aastaaja üleminekul teiseks. Seetõttu võib ja tuleb põrna alati toetada ja tugevdada. Eelistada võiks puuviljasuhkru (fruktoosi) baasil magusaid toite, kuivatatud puuvilju.

Kevadel ei tohi hapu maitsega liialdada, sest hapu maitsega toidud on kootava toimega. Kevadel on aga vaja vedelikud liikuma saada. 

Foto: Pexels

Väldi raskesti seeditavat toitu

Kevad on puhastumise aeg ning seetõttu tuleb süüa rohkem kergesti seeditavat toitu, mis ei kurna liialt põrna ja magu. Süüa tuleks palju värsket, kuid ettevaatlik peaks olema toortoiduga, sest see on raskemini seeditav, samuti õliste, rasvaste ja praetud toitude ning piimatoodetega.

Niisutavad toidud

Kevad on tuuline aastaaeg ja see kipub naha ning limaskestad ära kuivatama. Selliste sümptomite ilmnemise korral võiks süüa täisteratooteid, mett, punast datlit, seesami- ja lootoseseemneid.

Foto: Pexels

Samal teemal

11. oktoober 2019, 06:00
HIINA MEDITSIIN EMOTSIOONIDEST: nii mõjutavad tervist muretsemine ja viha
9. oktoober 2019, 07:00
HIINA MEDITSIIN SOOVITAB: tee ise peamassaaži, mis leevendab nii nohu kui depressiooni!
30. juuli 2019, 07:00
JOO PIPARMÜNDITEED! See vähendab kõhugaase, rahustab meeli ja leevendab veel hulga hädasid
24. juuli 2019, 06:00
HIINA MEDITSIIN KUUMAST AJAST: ärka vara, joo sooja vett ja hoidu vihast!