2000ndatel aastatel on alla 20aastaste hulgas langenud raseduse katkestamiste arv kõigis Põhjamaades.Foto: Vida Press
Keha
28. märts 2019, 15:47

ABORDID PÕHJAMAADES: kõige rohkem katkestatakse rasedusi Rootsis (11)

Kuidas on lood raseduse katkestamisega meie põhjanaabrite juures? Soome terviseinstituudi (THL) andmetel tehakse Põhjamaades kõige vähem aborte Soomes ja kõige rohkem Rootsis.

Soomes katkestati aastal 2017 rasedus 8,2 naisel tuhande viljakas eas ehk 15–49aastase naise kohta, Rootsis oli vastav arv poole suurem – 16,9. Kokku katkestati Põhjamaades aastal 2017 rasedust 74 000 korral, mis on 12,6 raseduse katkestamist tuhande viljakas eas naise kohta.

Põhjamaade noorte hulgas langeb raseduse katkestamiste arv. 2000ndatel aastatel on alla 20aastaste hulgas langenud raseduse katkestamiste arv kõigis Põhjamaades. Kõige vähem tehti alla 20aastastele aborte Norras ja Soomes.

Pole ühest põhjust, miks raseduste katkestamiste arvud on Põhjamaades nii erinevad. Mõjutavad erinev seadusandlus, kultuuriline taust, suhtumine raseduse katkestamisse, seksuaalkasvatusse ja raseduse vältimisse, aga ka poliitika jm.

Teiste Euroopa maadega võrreldes tehakse terviseinstituudi hinnangul Põhjamaades üldiselt vähe aborte. Lääne-Euroopa maadest tehakse Soomest vähem aborte Saksamaal, Šveitsis ja Hollandis.

Kõige rohkem aborte tehakse endise NSV Liidu maades. Kõige vähem katkestatakse rasedusi Iirimaal, Maltal ja Poolas, kus abort on keelatud või on selle tegemise võimalused piiratud.

Kuna Iirimaal võeti möödunud aasta lõpul vastu uus seadus, mis suhtub abordi tegemisse leebemalt, siis lähiaastatel arvud ilmselt muutuvad.

Euroopa maades on erinevad seadused ja tavad, kuid abordi suhtes leebemad seadused ei tähenda automaatselt seda, et tehtaks rohkem aborte.