Treeninguid tuleb võtta rõõmu, mitte pingutusena.Foto: Vida Press
Keha
30. märts 2019, 09:55

AJA END TAAS VORMI! Need tõhusad treeningud langetavad kaalu ja trimmivad keha (1)

Kevadiste soojade ilmade saabudes tekib tung ajada end diivanilt püsti ning seada sammud treeningsaali poole. Kuidas aga alustada treeningutega, kui enam ammu pole end liigutanud, keha pole pingutamisega harjunud – ja kuidas teha seda nii, et ennetada vigastusi?

Treener Kadi Valgma kinnitusel on kevad just õige aeg taas end vormi ajama asuda. Nüüd, kus päevad lähevad aina pikemaks ja valgemaks ning päikest näeb rohkem, on alustajal palju lihtsam end trenniminekuks kokku võtta kui kottpimedal külmal talveõhtul.

Kindlasti peab igaüks tunnetama oma keha ja alustama omas rütmis. „Liikumine kui harrastus peab eelkõige pakkuma rõõmu, olema vaheldusrikas ning andma kehale juurde energiat,“ selgitab treener.

Igaüks leiab oma

Kadi Valgma annab erinevaid treeninguid nii Tallinki Tennisekeskuses kui ka treeningklubis 24/7 Fitness klubi. Üheks uueks avastatud treeningstiiliks on tema sõnul Easy Fit treening, kus muusika rütmis tehakse omas tempos harjutusi. Treening lähtub inimese individuaalsusest, treener küll juhendab, kuid iga treeningul osaleja saab teha trenni täpselt nii nagu talle kõige mugavam on. Treening koosneb mitmete abivahenditega harjutuste tegemisest, kasutatakse stepilauda ja hantleid, tehakse jõu- ja kardioharjutusi.

Inimestele meeldib ka Core trenn, mille puhul pööratakse tähelepanu eelkõige tugisamba, keha keskme ja selle ümber asuvate lihaste tugevdamisele.

Treeneri sõnul on treeninguvõimalusi ka neile, kes ei soovi teha lihtsalt üldist aeroobset trenni, vaid sooviksid tegelda ühte konkreetset kehapiirkonda hõlmavate harjutustega. „Kui trennitulijale valmistab muret üks kindel kehapiirkond, näiteks vajab selg tugevdamist või siis tuharad trimmimist, võib edasi liikuda kõht-selg-tuharad (KST) treeningu juurde. Selles trennis kasutatavate harjutuste eesmärk on treenida ainult neid piirkondi ja jätta ülejäänud keha treenimine tahaplaanile.“ Kadi Valgma treeningul käib keskmiselt 10-15 inimest grupis. „See on optimaalne treeninggrupi suurus, et treener suudaks uusi tulijaid võimalikult palju individuaalselt juhendada ja julgutada, aga samal ajal ka vanemate olijatega tegelda,“ põhjendab ta.

Ära üle pinguta!

Kui vanemad olijad käivad treeningutel isegi neli kuni kuus korda nädalas, siis alustajail soovitab Kadi võtta esialgu plaani kaks-kolm trenni nädalas. Oluliseks peab ta ka vahelduvust, et säiliks treenimisrõõm. „Ei ole mõtet oma kehast kohe viimast võtta,“ sõnab ta.

„Saalitrennidele pakuvad head vaheldust näiteks pikad jalutuskäigud värskes õhus.” Kindlasti ei soovita treener teha kaks trenni järjest, sest kui keha on väsinud, siis võib treeninguga endale kasu asemel hoopis kahju teha.

Keha hoidmise nimel ei tohi loomulikult unustada ka korralikku soojendust enne treeningut ja venitamist treeningu lõpus – see on oluline vigastuste vältimiseks. „Kes soovib, see võib pärast jõusaaliharjutusi teha stepperil või ergomeetril veel veidi liikumist ning mõned harjutused kõhulihastele või ülakehale. Kes soovib, võib stepperil kõndida 15 minutit enne treeningut. Igaühele oma!” kirjeldab Kadi võimalikke trennivariante. Näiteks energilisele kardiotreeningule võiks otsa teha pisut lihastreeningut, body pumpil järel aga kardiotreeningut.

„Kui lihased on pinges, siis tasub jalutada lisaks, mitte kuivalt kangi rebida. Kaine mõistus peaks alati säilima, tuleks tunnetada oma keha ja selle vajadusi: kuulata oma keha ja püüda aru saada, mida ta sulle öelda tahab,“ soovitab treener. „Kord nädalas tasub lihtsalt liikuda, näiteks minna ujuma või siis vesiaeroobikasse. Sise- ja välistreeningu kombineerimine on alati oluline – ka lihtsad rattasõit ja jalutamine on mõnusad.“

Varu kannatust

Treener toonitab veelkord, et ka tulemuste ilmnemiseks kulub veidi aega – tasub olla kannatlik. „Tulemused tulevad, kui keha harjub uue koormusega ega toimi enam ennast säästval režiimil. Just seetõttu võib esimesi muutusi kaalunumbris näha alles mõne aja pärast, mitte tingimata esimesel kuul,” ütleb ta. „Seega julgustan mitte kergekäeliselt treeningutest loobuma, kui tulemusi kohe näha pole. Küll need ka tulevad!”

Kindlasti soovitab Kadi Valgma inimestel, kes põevad mõnd kroonilist haigust, pidada enne treeningutega alustamist nõu oma perearstiga. Kui aga harjutusi tehes peaks siiski ette tulema mõni vigastus, tuleks jätta treeningutesse mõistlik paus, et lasta kehal paraneda. „Iseendaga pole mõtet võidu joosta – see võib kasu asemel hoopis kahju teha,“ hoiatab treener ja lisab, et treeninguid tuleb võtta rõõmu, mitte pingutusena.