Foto: Vida Press
Uudised
1. aprill 2019, 11:57

Nüüd saab puugisüsti teha ka apteegis. Vaata, kus on sulle lähim võimalus! (22)

Aprillis ja mais saab vaktsineerida puukentsefaliidi vastu ka 17 Eesti apteegis üle Eesti. Terviseameti andmetel registreeriti eelmisel aastal 85 haigusjuhtu. Puukentsefaliidi eest kaitseb ainult vaktsineerimine.  

 „Apteegis korraldatav vaktsineerimine annab inimestele traditsiooniliste vaktsineerimiskohtade kõrval hea lisavõimaluse enda ja oma lähedaste tervise kaitsmiseks,“ rääkis proviisor Timo Danilov, Eesti Apteekide Ühenduse (EAÜ) juhatuse liige. Sügisel, kui inimesed said esmakordselt vaktsineerida apteegis gripi vastu, kiitis enamik  selle võimaluse mugavust, sest apteegid asuvad kohtades, kus inimesed on harjunud käima. 

 Puukentsefaliidivastaseid süste tehakse sellise skeemi järgi:

  • esimesed kaks süsti tehakse ühe- kuni kolmekuulise vaheajaga,
  • kolmas süst tehakse 9-12 kuud hiljem.
  • pärast seda tuleb esimene kordussüst teha kolme aasta möödudes, järgmised viieaastase intervalliga.

Puuke on Euroopas aina rohkem

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) määratluse kohaselt asub Eesti piirkonnas, kus tuleks puukentsefaliidi vastu vaktsineerida kogu elanikkond. Eestit on puukentsefaliidi endeemilise piirkonnana lisaks WHO-le ja Eesti Terviseametile nimetanud ka Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC). Leebuvate ilmastikutingimuste tõttu on puukide arvukus järsult suurenemas kogu Euroopas. Eestis on puukentsefaliidi vastu vaktsineeritus väga madal.

Puukentsefaliit on puukidega leviv viiruslik kesknärvisüsteemi nakkushaigus, mille põdemine võib tekitada raskeid tüsistusi: tasakaalu- ja koordinatsioonihäireid, jäsemete halvatust, peavalu, keskendumis- ja mäluhäired jm. Puukentsefaliit võib 0-1,4% juhtudest lõppeda surmaga.

Praegu vaktsineeritakse apteekides juba 12 Euroopa riigis.

Aprillis ja mais saab vaktsineerida Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Pärnus, Rakveres ja Kuressaares kokku 17 apteegis. Kaasatud on kõik suuremad apteegiketid: Apotheka, Benu, Euroapteek ja Südameapteek.

Kus saab vaktsineerida, näeb SIIT.