Migreen jätab märgi ka meeste seksuaalelule: võivad tekkida erektsiooniprobleemid.Foto: Vida Press
Hea nõu
2. aprill 2019, 17:18

NEUROLOOG KUMMUTAB MÜÜTE: ka meestel valutab pea, see pole mingi naiste värk (3)

Meeste peavalust on palju vähem räägitud ja seda on ka palju vähem uuritud, tõdes meeste tervise teemalisel konverentsil „Südamega mees" neuroloog Katrin Gross-Paju. Mehed ise arvavad ka sageli ekslikult, et see on naiste värk. 

Miks pea valutab, selle kohta levib mitu müüti.Mul pea valutab, sest ma ju kukkusin nelja-aastaselt," toovad inimesed sageli põhjuseks. Varasemad kerged traumad peavalu ei põhjusta. See on levinud müüt," lükkab neuroloog ümber sagedase uskumuse. 

Teist müüti peab Gross-Paju aga märksa ohtlikumaks. Inimesed arvavad, et nende pea valutab, kuna nende vererõhk kõrge. Kuid arsti sõnul on uuringud  tõestanud, et reeglina valutab pea rohkem pigem madala vererõhu puhul. Miks on selline arvamus ohtlik? Inimesed usuvad, et enesetunde järgi saab otsustada, millal vererõhku peab ravima, kuid peavalu ei näita vererõhuväärtusi. Seda peab aparaadiga mõõtma," rõhutas neuroloog.

Mehed arvavad sageli, et peavalu on naiste värk ega kipu sellest ka seltskonnas rääkima. Kuid pea valutab ka meestel. 

Migreeni on aga tõepoolest naistel oluliselt sagedamini kui meestel. Aga ei saa öelda, et mehed taluvad kergemini migreene," tõdes neuroloog. Mehed on täpselt sama haiged ja hädas. Peavaluga päevade arv on mõlemal sama." Samas on meeste migreen  jäänud kuidagi tähelepanuta. Uurijad on keskendunud meestele üllatuslikult vähe." Naiste migreeni kohta on tohutult materjale. 

Migreen on rohkem kui lihtsalt peavalu, see on kompleks. Migreen pole see, et mul pea täna natuke valutab," kirjeldas Gross-Paju.  Peavalu on vaid üks osa, aga on ka muud nähud: iiveldus, oksendamine, valguskartus jm. Need võivad olla hullemad ja raskemini talutavad  kui peavalu. See on päris hull," tõdeb ka neuroloog.

Selge see, migreen jätab märgi ka meeste seksuaalelule.  Ühe uuringu järgi süvenevad migreeniga meestel  kiiresti erektsiooniprobleemid. Migreen tekitab ka meestel ärevust ja depressiooni.

Kuid võrreldes naistega on meestele rohkem iseloomulik kobarpeavalu, mis teeb neid samuti ärevaks ja rahutuks, isegi agresiivseks, mis omakorda süvendab valu.

Tugeva peavaluga kardavad inimesed sageli, et kohe hakkab veresoon lõhkema, aga nii see ei ole, kinnitas neuroloog. Need on hoopis muud mehhanismid.

.