Foto: Pixabay
Hea nõu
9. juuli 2019, 14:32

10 TERVISERISKI, millest kõik mehed peaksid teadlikud olema (10)

Meeste puhul on tavaline, et tervisehädad jäetakse tähelepanuta ning arsti külastatakse harva. Portaal NetDoctor vahendab Londoni erakliiniku LDC asutaja dr Seth Rankin koostatud nimekirja kümnest meeste seas enamlevinud terviseprobleemist. 

1. Südamehaigused

Südamehaigused on Rankini sõnul kaugelt kõige levinum surmapõhjus 50+ eluaastates härrade seas. Tavaliselt põhjustavad südameprobleeme suitsetamine, ülekaal, kõrge vererõhk ja kõrge kolesterool. Ohumärgid on ebamugavus- või raskustunne rinnus või hingamisraskused.

2. Munandivähk

20–35aastaste meeste hulgas on munandivähk kõige levinum vähivorm. Sümptom, mida jälgida on valutu klomp ühes munandis, mis vahel rasket tunnet või tuima valu põhjustab. 

3. Depressioon

„Šokeerivalt on enesetapp peamine surmapõhjus noorte meeste (20–34a) seas. Enda käe läbi sureb ligi neli korda rohkem mehi kui naisi,“ väidab Rankin. Ta leiab, et põhjus võib seisneda selles, et mehed ei räägi oma vaimsetest probleemidest sama avatult kui naised. 

4. Soolevähk

Tuntud ka kui käär- või pärasoolevähk, on see kasvaja eriti levinud 60+ meeste seas. Peamiseks sümptomiks on verised väljaheited. Võib tekkida ka valu alakõhus.

5. Diabeet

Diabeeti ehk suhkruhaigust iseloomustab kasvanud janu ning rohke urineerimine. Samuti võib diabeedi puhul täheldada ekstreemset väsimust ning kaalukaotust.

Liigne alkoholitarbimine on paljude tervisehädade põhjuseks. Foto: Pixabay

6. Alkohol

Liigne joomine kahjustab laiaulatuslikult organismi. Terviseprobleemid võivad ulatuda maksa- ja südamehädadest diabeedi ja ülekaaluni. 

7. Eesnäärmevähk

Suurbritannias areneb eesnäärmevähk välja ühel mehel seitsmest. Sümptomid on peamiselt seotud urineerimisega: raske on alustada, käid tihedamini ning tekivad raskused põie tühjendamisega.

8. Impotentsus

Rankin kinnitab, et selle hädaga on mehel vaimselt keeruline arsti juurde minna. Siiski vaevlevad vähemalt osaliselt selle häda käes pooled 40+ meestest. Võimetus erektsiooni säilitada võib olla aga ka mingi tõsisema tervisehäda sümptom.

9. Nahavähk

„Mehed on vähem kursis oma tervisehädadega, kuid nahavähi puhul on eneseteadlikkus oluline,“ kinnitab Rankin ning soovitab meestel oma sünnimärke jälgida, ning midagi ebatavalist leides, seda tõsiselt võtta. Probleeme võivad tekitada sünnimärgid, mis on suurenenud, ebatavalise kuju või värviga, valutavad või on põletikulised.

10. Suitsetamine

LDC asutaja väidab, et suitsetamisest tekkivaid tervisehädasid ei saa eitada – eriti kopsu-, suu- ja kõrivähki. Murettekitavad sümptomid on üle kolme nädala kestev köha, või köhides ilmnev veri.