Meestearst Margus Punab kinnitab, et tema juures ei käi ükski patsient põhjuseta, isegi kui ta ei vaja tema eriala abi. Foto: Teet Malsroos
Hea nõu
3. aprill 2019, 11:14

MEESTEARST MARGUS PUNAB: „Olgu see EMO, perearstisüsteem või spetsialisti tasand – ikka on süüdi inimene, kes abi otsib.“ (9)

„Mul on viimaste aastate jooksul olnud järjest valusam vaadata meditsiinisüsteemist lähtuvat arrogantset kriitikat tervishoiuteenuse „valesti“ kasutamise pärast," kirjutab meestearst Margus Punab sotsiaalmeedias.

„Olgu see EMO, perearstisüsteem või spetsialisti tasand – ikka on süüdi inimene, kes abi otsib," imestab Margus Punab.

Ta ei saa aru ka kolleegidest, kes räägivad, et enamik patsiente satub nende vastuvõtule põhjuseta. „Olen analüüsinud oma vastuvõttu. Mul ei ole ühtegi patsienti, kes oleks siin põhjuseta. Kui ei ole „minu“ eriala põhjus, siis tuleb leida õige spetsialist, kes saab probleemi lahenduse poole aidata. Kui ei ole probleemi, tuleb seletada, miks ei ole, mis on norm ja mis on haigus. Maandada hirme. Anda nõu, kuidas saaks inimene oma probleemidega paremini hakkama. Kuidas saaks oma keha paremini tunnetada ja selle põhjal õigeid otsuseid teha. Pole inimest, vähemalt mitte meest, kes ei vajaks tervisekäitumisalast nõustamist.
Tegelikult pole probleem juhtivalt valedes patsientides, vaid tervishoiusüsteemi järjest süvenevas võimetuses pakkuda inimeste vajadustele ja ka eeldustele/ootustele vastavat teenust."

Pikemalt analüüsib arst tervishoisüsteemi puudusi oma Facebooki-lehel.