Foto: Envato Elements
Sisuturundus
9. aprill 2019, 13:18

Spetsialist vastab: mis vanuses alustada vananemisvastase kreemi kasutamist

Morganna’s Alchemy sarja looja Maya Hippolyte on üle 20 aasta pikkuse kogemusega keemik, kelle loodud nahahooldustoodete sari on võitnud ka paljude eestlannade südamed. Maya jutustab intervjuus, mis vanuses peaks hakkama vananemisvastast kreemi kasutama, milline oleks sobiv ning miks on ta oma toodetesse valinud taimsed tüvirakud.

Maya, esimene asi, mida tahetakse mittedekoratiivse kosmeetika kohta teada – kui varakult peaks selle kasutamist alustama? 

Veel aasta tagasi olin veendunud, et naine peaks olema vähemalt 30aastane, et vananemisvastaseid tooteid kasutada. Hiljuti töötasin aga koos praktikantidega, kes tegid minu jaoks uuringu, mille tulemused olid väga huvitavad. Nad kogusid huvigrupi 100 ülikoolis käivast noorest naisest (vanuses 18-22), kellest 90 ütlesid, et kasutavad vananemist aeglustavaid kreeme. Tänu juutuuberitele on see põlvkond minu omast palju informeeritum ja nad on väga teadlikud kosmeetika tähtsusest. Ka mu tütar, kes on 18, armastab meikimist ning külastab tihti minu laborit, et võtta sealt niisutavaid kreeme. Seega võib öelda, et enam ei ole alumist vanusepiiri. Esimene vananemisvastane kreem ostetakse kahekümnendates. Selleks on tavaliselt silmakreem, sest seal nähakse kortse esimesena. 

Olulist rolli mängib teadlikkuse kasv – noored teavad, et kui täna oma naha eest hoolt kanda, tehakse ära eeltöö selleks, et vanemas eas nooruslik välja näha. Olen kohtunud 48-aastaste kaksikutega, kellest üks hoolitses oma naha eest ülimalt hästi, teine ei teinud midagi. Ja see, kes hoolitses, näeb kümme aastat noorem välja. 

Milline Morganna’s Alchemy toodetest on suurim hitt?

See oleneb vanusest. Üle 45aastaste seas on kõige armastatum „10 aastat nooremaks 30 päevaga” komplekt. Nooremate seas aga Morganna Elixir ja Bellatox. Mõlemas on palju sügavniisutavaid toimeaineid ja noored on väga teadlikud, et isegi rasune ja vistrikuline nahk vajab niisutust. Näiteks ühele 15aastasele tüdrukule kirjutas dermatoloog välja minu Bellatox seerumi, sest see sisaldab hüalüroonhapet.

Te kasutate oma toodetes tüvirakke, miks see vajalik on?

Tüvirakud võimaldavad toodetes saavutada kordi tõhusama toime, võrreldes tavaliste taimsete ekstraktidega. Tüvirakkude kasutamine on ka keskkonnasäästlik, sest taimi kultiveeritakse väikesel pinnal ilma liigse veekulu ning väetisteta. Tüvirakke endeid toodetakse laboritingimustes.

Põhjamaades puutume kokku külma, tuule, vihma ja muude ilmastikuoludega, mis näiteks Floridas probleemiks ei ole. Kuidas peaks põhjamaa naine enda naha eest hoolitsema?

Jah, toodete valik peaks olema kindlasti teine. Esmalt peab hoolitsema selle eest, et nahk oleks kogu aeg niisutatud. Just soojade rõivaste alt välja ulatuvate kehaosade (nägu, käelabad) jaoks võiks valida kvaliteetsed tõhusalt niisutavad kreemid. Teiseks, kuna põhjamaade inimesed ei saa palju päikest, siis on soov esimese päikesekiire saabudes kohe põsed päikse poole sättida. Siinkohal unustatakse tihti kasutada päikesekaitset, õigemini ei peeta seda vajalikuks. Päike muudab naha aga vanemaks ning tekitab pigmendilaike. Päikese tekitatud kahjustusi on keeruline tagasi pöörata, neid on palju lihtsam ennetada. Kuid Morganna’s Alchemy toodete puhul olen ka päikesekahjustustega naha peale mõelnud.

Aga kas tõesti saab kosmeetika päikesekahjustusi nii-öelda tagasi pöörata?

Jah. Tänu tüvirakkudele oleme saavutanud väga tõhusa antioksüdantse toime, mis aitab naha kahjustusi vähendada. Samuti on oluline tõhus niisutus ning pigmendilaikude korral ka nendega tegelemine. Küll aga ei tasu otsida ühte imekreemi, mis selle kõik korda saadaks. Ka minu tootevalikus on hoopis hooldus, „10 aastat nooremaks 30 päevaga“, milles on lausa neli erineva otstarbega toodet. Need tooted aitavad nahka noorendada üksteisega koostöös.

Millisel eluhetkel otsustasite keemikuna keskenduda just kosmeetikale?
Ma olen kosmeetikavaldkonna keemik olnud juba 25 aastat. 12 aastat tagasi lahutasin ma abielu, mu lapsed olid väikesed ja mul oli väga kõrge ametikoht – pidin olema tööl 12-14 tundi päevas. Üksi jäädes ei saanud ma enam lastega piisavalt aega veeta, mis päädis sellega, et tulin töölt ära. Niisama kodus ma istuda ei soovinud ja nii saigi alguse Morganna’s Alchemy – minu koduköögist.

Kui kaua võtab ühe toote valmimine ideest lõpptooteni?

Mu tädi kasutas Botoxit ja rääkis, et iga kord kui ta käib seda süstimas, on tal nädal aega gripilaadsed sümptomid. Ta tahtis Botoxi tarbimist vähendada, aga mitte täitsa ära lõpetada. Tegin talle eliksiiri, mille sees kasutan tuimestava toimega parakressi taime. Ta oli eliksiirist vaimustuses ning jagas seda sõbrannadega, kes omakorda said oma iluteenindajatelt kiita, et nende nahk näeb võrratu välja. See andiski mulle lõpuks tõuke, et hakata sellega suuremalt tegelema. Esimese toote välja töötamine võttis aega peaaegu aasta. Aga see on mu suur kirg ja kutsumus! Naudin seda, kui teised saavad osa mu töö viljadest.

Morganna’s Alchemy tooted leiab Tradehouse, ProKosmeetika ja Beautyfor kauplustest ning Rosena.ee e-poest.