C. auris on uus näide maailma ohtlikumatest terviseriskidest - antibiootikumidele allumatutest nakkustest.Foto: Vida Press
Keha
14. mai 2019, 08:28

Kas ohtlik pärmseen on jõudnud ka Eestisse?

MÕRTSUKALIK NAKKUS: maailmas külvab õudu ravile allumatu pärmseen (21)

Maailmas külvab õudu ravile allumatu mõrtsukalik seennakkus, mis on laastanud Venezuelas vastsündinute osakonda, levinud Hispaanias üle kogu haigla ning sundinud nimekat Briti meditsiinikeskust intensiivraviosakonda sulgema. Kas või lambikuplil segamatult elunev ja nakkusohtu põhjustav pärmseen Candida auris on ajanud juured kõikjale? Prognoosi kohaselt võib samasuguste nakkuste tagajärjel surra 2050. aastaks 10 miljonit inimest. 

Maailmas külvab õudu ravile allumatu mõrtsukalik seennakkus, mis on laastanud Venezuelas vastsündinute osakonda, levinud Hispaanias üle kogu haigla ning sundinud nimekat Briti meditsiinikeskust intensiivraviosakonda sulgema. Kas või lambikuplil segamatult elunev ja nakkusohtu põhjustav pärmseen Candida auris on ajanud juured kõikjale? Prognoosi kohaselt võib samasuguste nakkuste tagajärjel surra 2050. aastaks 10 miljonit inimest. 

New York Timesi teatel surmav paistab Candida auris'enimeline ravimiresistentne seen olevat ühekorraga tärganud mitmes paigas. Esmakordselt avastati see kümme aastat tagasi Tokyos 70aastase naispatsiendi kuulmekäigust. Nakkus ohustab nõrga immuunsüsteemiga inimesi eesotsas vastsündinute ja vanuritega ning levib vaikselt üle maailma. Euroopas on C. auris't diagnoositud Ühendkuningriigis, Belgias, Hollandis. 

Edasi lugemiseks: