Ideaalsed ohvrid: kassid liiguvad puukidele sobival kõrgusel ja on karvased.Foto: Vida Press
Hea nõu
18. aprill 2019, 12:27

HOIDU PUUKIDE EEST! Need võib tuppa tuua ka kass või koer

Inimene võib puuke saada ka õuest tuppa tulnud lemmikloomalt.  Puugihammustus võib olla ohtlik inimesele, aga ka neljajalgsele sõbrale.

Puukentsefaliidi vastane vaktsineerimine  on oluline kõigile, kuid erilist tähelepanu peaksid sellele pöörama kassi- ja koeraomanikud. „Koduloomadest on enim ohustatud õues käivad kassid, kes liiguvad puukidele sobival kõrgusel ja on karvased. Puukide ideaalsed ohvrid on ka koerad. Sageli korjavad lemmikloomad puugi üles koguni koduhoovist,“ räägib Südameapteegi proviisor ja nõustamisteenuste juht Olesja Kuznetsova. Õuest tuppa tulnud koduloom võib puuke edasi anda teistele pereliikmetele. 

“Puukentsefaliit ohustab inimesi ja selle vastu saab end vaktsineerida. Loomi entsefaliit ei ohusta, küll aga võivad nad haigestuda puugihalvatusse, mis algab tagajalgadest ning võib lõppeda hingamise seiskumisega,” kirjeldab Kuznetsova ning toob välja, et sarnaselt inimestele võib kasse ja koeri tabada ka borrellioos.

„Puukentsefaliit võib kulgeda inimestel väga raskelt ning haarata kesknärvisüsteemi. Kuigi enamik haigestunutest paranevad, võib paljudele jääda haiguse põdemise järel tasakaalu- ja koordinatsioonihäired, jäsemete halvatused ja mäluhäired,“ ütleb proviisor ja lisab, et haiguse kõige parem ennetus on vaktsiin, mis koosneb kolmest süstist. Kaks esimest puukentsefaliidi vastast süsti tehakse ühe- kuni kolmekuulise vaheajaga, kolmas 9–12 kuud hiljem. Pärast seda kuuri tuleb esimene kordussüst teha kolme aasta möödudes, järgmised viieaastase intervalliga. 

Apteekides leiab lemmikloomadele nii puuke tõrjuvaid kui kinnitunud puuki surmavaid vahendid. Lisaks tavapärasele täpilahusele on olemas pikaajalise toimega puuke tõrjuvad kaelarihmad kassidele ja koertele. “Kui puuk on end koera või kassi naha sisse imenud, tuleb see võimalikult kiiresti eemaldada, soovitatavalt spetsiaalse puugieemaldustangi abil,” räägib proviisor. Tema sõnul on puugieemaldaja heaks abivahendiks kõigile, nii endalt kui lemmikloomalt puugi kiireks eemaldamiseks.