Nakatunud puugi hammustamise järel võib puukentsefaliit levida inimesele isegi mõne minuti jooksul.Foto: Vida Press
Hea nõu
22. aprill 2019, 15:15

SOE ILM MEELDIB KA PUUKIDELE: nendest märkidest tunned ära puugihaigused (2)

Esimesed soojad ilmad soosivad aiatöödega asjatamist, grillimist ja piknikupidamist ning pikemaid jalutuskäike looduses. Kahjuks ilmuvad soojade ilmadega välja ka ohtlikke haigusi kandvad puugid. Mida ette võtta puugihaiguste ennetamiseks, räägib Haabersti Euroapteegi apteeker Irina Papkina.

Puugid levitavad peamiselt kaht haigust – puukentsefaliiti ja  -borrelioosi. Esimese vastu on võimalik ennast vaktsineerida, teise vastu mitte. Haiguse ennetamine on aga mõlema puhul võimalik.

Alusta vaktsineerimist kevadel 

Esimene ja peamine puukentsefaliidi ennetamise viis on lasta ennast vaktsineerida. Mõistlik on teha seda varakevadel, näiteks nüüd veel aprillis tehes jõuab puukide aktiivseks liikumisajaks immuunsus juba ka tekkida. Kokku koosneb puukentsefaliidivastane vaktsineerimine kolmest süstist, millest kaks esimest tehakse paarikuise vahega ning kolmas aasta pärast. Seejärel võib olla vähemalt kolm aastat hooleta ning siis lasta teha uus kordussüst.

Puukentsefaliit algab gripilaadselt

Puukentsefaliiti haigestumisest annavad märku gripiga sarnased sümptomid. Haigus algab tavaliselt palaviku ning lihas-, liigese- või peavaluga. Võib juhtuda, et terve ja tugeva immuunsusega täiskasvanud põevad selle nädalaga märkamatult läbi, kuid väga sageli näitab haigus ägedat kulgu koos oksendamise, peapöörituse ja kõrge palavikuga. Sellisel juhul tuleb kiiresti pöörduda arsti poole. Puukentsefaliit on Euroopas laialt levinud tõsine neuroloogiline haigus, mis võib põhjustada tugevaid pöördumatuid kesknärvisüsteemi kahjustusi.

Borrelioosist annab märku punane sõõr hammustuskoha ümber

Borrelioosi korral on esimene tunnus hammustuskoha ümber tekkiv punane sõõr, samuti on sageli liigese- ja lihasvalu ning üldist nõrkust ja jõuetust. Kahtluse korral tuleks teha borrelioositest ning pöörduda arsti poole. Välja ravimata borrelioos võib põhjustada tõsiseid tüsistusi, nagu näiteks südamelihaste põletiku või närvisüsteemi kahjustusi.

Puukide peletamiseks soeta tõrjevahendid

Kõik inimesed võiksid enne loodusesse või aeda minekut riietuda selliselt, mis tagab esmase kaitse, ning kasutada puugitõrjevandeid, mida müüakse nii kreemide, spreide kui ka õlidena. Täpsemaid soovitusi on mõistlik küsida apteegist. Tavaliselt kestab puugitõrjevahendite toime neli-viis tundi, misjärel peab kaitset uuendama.

Puugi saab eemaldada ise pintsettidega

Nakatunud puugi hammustamise järel võib puukentsefaliit levida inimesele isegi mõne minuti jooksul, kuid puukborrelioosi edasikandmiseks inimesele peab puuk olema naha küljes mitu tundi. Metsast, aiast või põllult naastes tuleks üle kontrollida nii enda kui ka pereliikmete riided, juuksed ning kogu keha, et võimalikult vara puugid avastada. Sisse söönud puugi leidmisel tuleb putukas eemaldada pintsettidega nahalt nii ruttu kui võimalik, kuid puuki ei tohiks sealjuures keerata ega pigistada. Hammustuskoht tuleb pärast korralikult desinfitseerida.