Allergia võib väljenduda väga erinevalt – punetavate silmade, hingamispeetuse, nahalööbe või ka turtsuva ninana.Foto: Vida Press
Hea nõu
25. aprill 2019, 14:14

ALLERGIA PIINAB? Nende lihtsate vahenditega saad seda leevendada

Kevadel ilmuvad taas välja putukad, kelle hammustus võib tekitada allergiat, ning hakkavad õitsema taimed, mis võivad põhjustada allergikutele vaevusi.

Kui allergia kestab pikka aega või avaldub tugevalt, siis tuleb pöörduda arsti poole, leebematel juhtudel saab abi apteegist, ütleb Kristiine Keskuse Euroapteegi proviisor Anastassia Izlatova.

 Allergia on organismi ülitundlikkus mingile välisele või organismis olevale ainele-tegurile ning see võib väljenduda väga erinevalt – punetavate silmade, hingamispeetuse, nahalööbe või ka turtsuva ninana sõltudes allergeenist ja organismi eripärast. Kergematel juhtudel võib abi saada apteegi käsimüügi vahenditest ning keerukamas olukorras retseptiravimist.

 
Mõned üldised soovitused:

  • Õietolmuallergia algab varakevadel ning seda saab ennetada. Peamisteks allergiailmingute põhjustajateks on Eestis lepa, sarapuu ja kase õietolm, mis ilmneb juba varakevadel. Samuti võivad sageli allergiat tekitada paju, pärn, pappel, vaher.  Oluline on ravimit võtta vahetult enne õitsemisperioodi.
  • Tihti aitab kergematel juhtudel silmatilkade ja ninaaerosooli kasutamine.  Kui allergiliseks reaktsiooniks on nohu, punetavad või vesised silmad, siis esmane ravi võiks olla silmatilkade ja ninaspreide kasutamine. Sobiva leidmiseks tuleks apteekriga nõu pidada.
  • Leebemate reaktsioonide puhul tuleks eelistada toimeainet tsetirisiin. Seda on apteegis saadaval nii tablettide kui siirupina ning see koormab ka organismi kõige vähem. Kangemate ravimite osas tuleks apteekriga nõu pidada.
  • Elamutolmuallergia vastu aitab tablettide kõrval põhjalik kevadine suurpuhastus. Sageli tekitab allergiat ka elamutolm ning peamiselt selle osaks olevad lestad. Seega tuleks nendest vabanemiseks tuulutada tube, kloppida ja puhastada pehme mööbel, sh madratsid, vaibad, voodid, kardinad.
  • Loomade karvade ja lindude sulgedega kokkupuudet maksab allergikutel vältida. Kindlasti on abi tablettidest, aga kuna reaktsioon võib olla väga äge, siis tasub selliseid olukordi allergikutel vältida ning vajadusel võtta  ravimid sisse juba varem.
  • Allergiaravimeid võib võtta ka pikema aja vältel. Kui allergia avaldub kindla taime õitsemise ajal või kindlal ajal kokkupuutel loomaga, siis tuleks ravimit võtta kogu selle perioodi jooksul. Samamoodi tuleb pikema perioodi vältel manustada ravimit astma või nahalööbe korral.