Lapsed peaksid sööma võimalikult palju kodus valmistatud toitu, mitte kiirtoite ja poolfabrikaate. Foto: Vida Press
Lapsed
25. aprill 2019, 18:30

ARST LASTE ÜLEKAALUST: vale toitumine on põhjus number üks

Ülekaalu põhjus on harva haiguslik, enamasti tekib see valest toitumisest, räägib laste ülekaalulisusest endokrinoloog Ülle Einberg Õpetajate Lehes . Missugused on põhilised vead ja kuidas teha paremaid valikuid?

"Pärast taasiseseisvumist muutus meie toidulaud rikkalikumaks ning siia jõudis valmis- ja kiirtoidu söömise kultuur. Ühest küljest on hea, et toiduvalik on mitmekesine, teisalt on müügil palju selliseid sissetoodud maiustusi ja näkse, mis annavad küll energiat, aga millest kasulikke toitaineid ei saa. Vale toitumine on ülekaalulisuse põhjus number üks," märgib Ülle Einberg, ke son ka Eesti lastearstide seltsi juht.

"Võimalikult palju tuleks süüa kodus valmistatud toitu ning kiirtoite ja poolfabrikaate tarbida erandkorras. Pigem näen aga, et toit ostetakse iga päev kuumtoiduletist, sest kõigil on kogu aeg kiire.

Suhkrukogust tuleb samuti jälgida. Kui laps paneb hommikul tee sisse kaks-kolm lusikatäit suhkrut, kuid on kehaliselt aktiivne, ei ole ma selle vastu. Päeva jooksul ei tohiks aga pooleteiseliitrist pudelitäit mahla muule toidule lisaks ära juua, mida enamik lapsi teeb. Mahla võib kooliealine laps juua klaasitäie lõunasöögi kõrvale. Rohkem tuleb lastele pakkuda vett ning taime- ja ravimteesid. Suhkrut sisaldavad joogid võiks üldse puuviljadega asendada.

Samas oleks viga võtta ülekaaluliselt lapselt magustoit ära. Lapsel peab päevas olema ka üks magustoit, eriti lasteaias. Tuleb lihtsalt üldist toiduenergia kogust jälgida. Hästi kaloririkkad on saiakesed, pirukad, muud küpsetised, mida tihti pakutakse õhtuooteks, seda toidukorda tuleks küll tervislikumaks teha. Sealt tulevad lisakalorid, mitte sellest ühest magustoidust.

Lapsi tuleb õpetada ka portsjoni suurust vaatama ning kindlasti vältima vahepalasid ja näksimist. Olen vanematele õpetanud mitte tuua koju külmkappi nii palju toitu. Laps on kodus arvuti taga, sööb head-paremat ning muudkui käib ja võtab külmkapist juurde. Mõnikord leevendavad lapsed näksimise ja maiustamisega ka muresid, mis neil koolis ja kodus on."

Refereeritud artikli täistekst on Õpetajate Lehes