"Keskeltläbi haigestuvad mehed kümme aastat nooremana kui naised. Alles pärast 50. eluaastat seis aegamööda võrdsustub,“ räägib kardioloog Viigimaa.Foto: Tiina Kõrtsini
Keha
27. aprill 2019, 10:00

KARDIOLOOG MARGUS VIIGIMAA: südamehaiguste ennetamisel on oluline roll ka apteekritel

Apteegis ei käida ainult ravimeid soetamas, vaid sageli ka tervisnõu küsimas. Tunnustatud kardioloog Margus Viigimaa käis  koolitamas  Südameapteegi apteekreid, et süvendada nende teadmisi südamehaiguste ennetamisest ja ravist.

Professor Viigimaa sõnul on südamehaiguste ennetamisel ja ravil oluline roll kanda apteekritel, kelle poole võib mure ja küsimuste korral alati pöörduda. “Apteekrid on kõrgharitud professionaalid, kes oskavad eristada sümptomeid, mida kindlasti eirata ei tohi. Niisamuti saavad nad jagada soovitusi südamehaiguste vältimiseks ning tutvustada haigustega toimetuleku võimalusi,” räägib professor.

Südamehaiguste ennetamiseks saame ka ise väga palju ära teha. “Mõõduka intensiivsusega (nt kiires tempos kõndida) tuleks liikuda vähemalt 30 minutit päevas," soovitab Viigimaa. "Nooremas eas võiks sellele lisaks teha kaks korda nädalas harrastussporti või tegeleda mõne meelisalaga, näiteks käia ujumas, jõusaalis või tenniseplatsil.“ 

Ta lisab, et mehed peaksid südametervisele tähelepanu pöörama juba alates 30. eluaastatest - eriti need, kes suitsetavad, on ülekaalulised, väheliikuvad, kel on liigne tööstress või kelle veresugulaste hulgas on olnud südameinfarkte alla 50aastastel meestel ja alla 60aastastel naistel.

„Keskeltläbi haigestuvad mehed kümme aastat nooremana kui naised. Alles pärast 50. eluaastat seis aegamööda võrdsustub,“ räägib Viigimaa.

Aastatega on südametervis Eestis siiski oluliselt paranenud. Viigimaa sõnul on kuni 65aastaste suremus südame- ja veresoonkonnahaigustesse alates 1994. aastast nii meeste kui naiste seas vähenenud üle 50%. Ta lisab, et kuigi südamehaigustesse suremuse tase on Euroopa keskmisest siiski veel üle ja arenguruumi on, oleme sellele oluliselt lähenenud ning inimesed on muutumas järjest terviseteadlikemaks.

Apteekrite koolitusel keskenduti südamehaiguste ennetamisele ja kõrgvererõhutõvele, vere kolesteroolitaseme tõusule ning selle ravile toidulisandite ja ravimitega. Eriline fookus oli meeste tervisel, millele on pühendatud tänavune südamekuu.